Parallels lanceert Desktop 17, om Windows te draaien op Mac-computers met een Apple M1- of Intel-chip. De nieuwe versie biedt volgens de maker snellere prestaties, beter beheer, betere zichtbaarheid van resources en grafische verbeteringen.

Parallels meldt dat OpenGL-graphics tot 7 keer sneller werkt en Windows, Linux en MacOs tot 38 procent sneller hervat op alle Macs. Intel Macs zien ook verbeteringen, tot 60 procent, en die met de Apple M1-chip tot 33 procent. “Door de verbeterde Display Driver van Parallels Desktop 17 reageert Windows UI veel soepeler en worden afgespeelde video’s beter gesynchroniseerd,” zegt het bedrijf. Ook de framesnelheid in veel 2D-actie-platformgames is verhoogd, waaronder Foregone en Smelter.  Dankzij de nieuwe virtuele TPM-chip kunnen Windows 10 en Windows 11 gebruikmaken van BitLocker en Secure Boot voor een hoger niveau van gegevensbescherming.

Ook voor Linux en beheerders

Ook Linux gebruikers gaan er op vooruit, zoals meerkanaals geluidsondersteuning en aanwezigheidsdetectie van aansluitingen met native stuurprogramma’s op Linux-VM’s. “Gebruik probleemloos een virtuele Linux-machine in een vensterweergavemodus met ondersteuning voor dynamische resolutie: wijzig het formaat van het VM-venster en Linux past de weergave automatisch aan voor de nieuwe resolutie.”

Met de uitgebreidere Mac Pro Edition kan eenvoudig een gekoppelde kloon naar een onafhankelijke virtuele machine geconverteerd worden. Verder kunnen beheerders nu vooraf geconfigureerde virtuele Windows-machines inrichten op een gecombineerde set van zowel Mac-computers met Intel als met Apple M1-chips. En via Parallels My Account kunnen IT-managers nu downloadlinks en -beschrijvingen opgeven voor zowel Mac-computers met Intel als met Apple M1-chip. Parallels Desktop downloadt automatisch de juiste image voor elke individuele medewerker.

Desktop 17 is nu verkrijgbaar, ook als gratis proefversie. De abonnementen zijn inclusief gratis gelijktijdig gebruik van Access 6.5 en Toolbox 5 voor Mac en Windows. De goedkoopste upgrade kost 49,99 euro, oplopend tot maximaal 99,99 euro per jaar.