2min

Tags in dit artikel

,

VIA heeft onlangs een open source Linux-driver uitgegeven voor hun geïntegreerde grafische oplossingen. De vrijgave van de driver is een nieuwe zet in VIA’s nieuwe Linux-strategie maar gaat gepaard met vraagtekens.

VIA kondigde in april tijdens de Linux Foundation Collaboration Summit aan dat het meer op het gebied van open source zal doen, dit werd toen echter met argusogen bekeken gezien VIA’s geschiedenis op het gebied van open source. Tot nu toe heeft VIA een kernel framebuffer-driver en drie programmeerdocumentaties vrijgegeven. De nieuwe xf86-video-via driver kan nu aan dit lijstje worden toegevoegd.

De driver is nog niet compleet maar biedt al een ruime ondersteuning van veel mogelijkheden. Ondersteuning biedt de driver voor de CLE266, PM800, CN400, CN300, P4M800CE, P4M800Pro, CN700, VN800, CX700, VX700, K8M890, P4M890, CN896, P4M900, en VX800 chipsets. De driver mist ondersteuning voor 3D-acceleratie, 2D-acceleratie via de nieuwe EXA-architectuur en TV-out. Alle overige mogelijkheden waaronder 2D-acceleratie en XVideo zijn bruikbaar.

De xf86-video-via driver bevat ongeveer 113800 lijnen aan code maar niet alles is nieuw. De code is copyrighted door VIA en S3 Graphics en bevat datums zo ver terug als 1998. Sommige gedeelten van de code zien eruit alsof ze uit de closed-source driver voor VIA-hardware komen.

Op dit moment is niet duidelijk wat VIA met de driver wil doen. VIA heeft de driver nu alleen nog maar ter download staan via VIA’s Linux website maar heeft de code nog niet in de git-repository van X.Org gehuisvest zoals alle andere xf86-video-* drivers. VIA heeft deze driver zelfs niet bekend gemaakt op de X.Org-mailinglijst.

VIA heeft vreemd genoeg ook geen contact opgenomen met community-projecten als Unichrome en OpenChrome. Deze projecten zijn door de community gestart om Linux-ondersteuning op VIA-hardware te bieden toen VIA niks deed aan Linux. De OpenChrome-driver is open source en heeft zelfs ondersteuning voor 3D-acceleratie. VIA lijkt de community nu te negeren.