2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Volgend na een statement over gesloten kernel-modules en drivers van de Linux-kernelontwikkelaars heeft NVIDIA opnieuw aangegeven dat ze hun Linux-drivers niet open source beschikbaar zullen stellen.

NVIDIA zegt geen noodzaak te zien in het open source maken van zijn gesloten Linux-driver. De driver voldoet aan de verwachtingen volgens NVIDIA en ze bieden daarnaast de open source 2D nv-driver voor het broodnodige.

"NVIDIA ondersteunt Linux, als mede de Linux-community en is lang geprezen vanwege de kwaliteit van de NVIDIA Linux-driver. NVIDIA’s Linux grafische driver met volledige functies wordt gesloten aangeboden omdat het intellectueel eigendom in zowel hardware als software bezit die NVIDIA geheim wil houden", zei NVIDIA in een statement als antwoord op de kritiek van de Linux-kernelontwikkelaars.

NVIDIA slaat ook de door de Linux-kernelontwikkelaars aangehaalde voordelen van de hand met de mededeling dat ze niet verwachten dat de community zal meehelpen bij het oplossen van bugs. Ook de onmogelijkheid van het updaten van de kernel naar de nieuwste versie is volgens NVIDIA geen probleem aangezien de lijmlaag tussen de gesloten module en de kernel wel open source is. De gebruiker heeft op deze manier alles wat er nodig is om de module zelf werkend te maken onder de nieuwe kernel.

De kritiek van de Linux-kernelontwikkelaars bevat geen referentie naar NVIDIA. Hoofd van The Linux Foundation’s Technical Advisory Board, James Bottomle, wist in een telefoongesprek echter te zeggen dat het probleem vooral voortkomt vanuit NVIDIA. "Hun gesloten module is een van de top redenen voor kernel crashes, dit geeft Linux een slechte naam", aldus Bottomle.

Volgens James Botommle is NVIDIA een van de weinige fabrikanten, en zeker de grootste, met een puur closedsourcebeleid. Intel bied opensource-drivers en ATI biedt NDA-vrije documentatie en broncode en helpt mee met de ontwikkeling van opensource-drivers terwijl NVIDIA enkel een zeer simpele open source 2D-driver biedt.