Een groep Linux-kerneldevelopers heeft een oplossing bedacht voor het grootste probleem waar Linux nu mee worsteld: de ondersteuning van hardware. Daarom hebben ze hardwareproducenten nu aangeboden om gratis Linux drivers voor de hardware te gaan schrijven.

Greg Kroah-Hartman, vooraanstaand kerneldeveloper, heeft de nieuwe dienst aangekondigd. Als een producent een driver voor zijn of haar product wil, moet ze alleen maar documentatie beschikbaar te stellen aan de developers waar instaat hoe de hardware precies werkt. Niet noodzakelijk, maar wel handig bij het debuggen is het leveren van de hardware, zodat fouten sneller opgespoord zijn. Dit debuggen kan ook gedaan worden door de fabrikant zelf, de de ontwikkelaars dan via de e-mail op de hoogte houdt. Wanneer de fabrikant de driver niet opensource wilt maken, is het ook mogelijk om via een juridische constructie een non-disclosure agreement te sluiten met de Linux Foundation (de samenvoeging van het OSDL en Free Standards Group), die dan voor de geheimhouding zorgt.

Volgens de publicatie van Kroah-Hartman, die zelf bij Novell werkt en een van de developers achter Gentoo Linux is, biedt het de fabrikanten alleen maar voordeel. De software wordt immers gratis voor de fabrikant geschreven en hierdoor besparen ze zichzelf een hoop tijd en ontwikkelkosten. Als de driver af is, blijven de fabrikanten ook ondersteuning krijgen voor de drivers. Zo worden veranderingen in de kernel-api’s automatisch doorgevoerd in de drivers.