Abonneer je gratis op Techzine!

Het Europarlement heeft aangegeven dat het het initiatief van VVD’er Toine Manders om een ‘rode knop’ in videogames in te bouwen steunt. Manders opteerde voor de noodknop om kinderen tegen verkeerde invloeden te kunnen beschermen.

De knop heeft als doel om een spel bij overmatig geweld te kunnen blokkeren, al kan het door ouders ook gebruikt worden als kinderen een spel overmatig spelen. Het moet ook mogelijk worden om automatisch een klacht te kunnen sturen naar een instantie die verantwoordelijk is voor de leeftijdsindeling van games. Deze kan op haar beurt bij veel klachten ingrijpen.

Dat is ook meteen Manders’ tweede punt. Hij wil ook de leeftijdsindeling voor videogames verbeteren. Op dit moment hebben niet alle EU-landen een leeftijdsadvies voor de online aankoop van spelletjes. Dat moet veranderen vindt hij. Verder hanteren de EU-landen ook verschillende verboden voor bepaalde spellen. Die zouden volgens Manders beter gecoördineerd kunnen worden met als gevolg één beleid voor heel Europa.

Hoewel een direct verband tussen gewelddadig gedrag en geweld in videogames nooit is aangetoond, is Manders wel van mening dat bepaalde videogames voor risicogroepen gevaarlijk zouden kunnen zijn. Hij stelt overigens ook vast dat videogames positief zijn voor de ontwikkeling van kinderen.