Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft gisteren op een persconferentie in San Francisco twee nieuwe smartphones gelanceerd, te weten de KIN ONE en de KIN TWO. De toestellen zijn ontwikkeld in samenwerking met telefoonfabrikant Sharp en mobiele provider Verizone Wireless en draaien een speciale versie van de Windows Phone-software.

De stap van Microsoft om eigen smartphones uit te brengen is opmerkelijk, het bedrijf heeft altijd gezegd zich te willen richten op de software en niet op de hardware. Desondanks doken er in het verleden al behoorlijk wat geruchten op die de komst van een Windows-branded smartphone aankondigden, zeker nadat eerst Apple en daarna Google de smartphonemarkt betraden. Maar de eerste Microsoft-telefoons mogen volgens Maarten Sonneveld van de productgroep mobiele communicatie van Microsoft Nederland, zeker niet gezien worden als het antwoord van Microsoft op de iPhone.


Volgens Sonneveld moet de KIN-serie gezien worden als een aanvulling op het bestaande assortiment van telefoons met Windows Phone 7 en Windows Phone 6.5. De telefoons zijn specifiek gericht op jongeren die via sociale netwerken met vrienden en familie contacten onderhouden. Windows Phone 7 bood daar volgens Microsoft niet genoeg mogelijkheden voor, dus is er een speciale ‘Windows Phone for Kin’ ontwikkeld. Hoewel deze versie elementen van Windows Phone 7 bevat, biedt Windows Phone for Kin meer interactie met sociale netwerken.

De interface is flink op de schop genomen en biedt geen eindeloze reeks aan icoontjes en menu’s. Het home-scherm is door Microsoft tot ‘the KIN Loop’ gedoopt. Dit scherm wordt altijd up-to-date gehouden en geeft een overzicht van contacten en sociale diensten als Facebook, MySpace en Twitter. Gebruikers kunnen bepaalde contacten tot favoriet maken, waardoor hun updates nadrukkelijker in beeld komen. Het delen van content en andere zaken moet kinderlijke eenvoudig worden met ‘The Spot’. Video’s, foto’s, berichten, internetpagina’s, locaties en statusupdates, alles kan naar the Spot gesleept worden, waarna bepaald kan worden hoe de content gedeeld moet worden.


Zoals bij meer smartphones heeft ook de KIN-serie een eigen online platform, waardoor bijna alle gegevens op de telefoon ook ‘in the cloud’ opgeslagen worden. In deze ‘KIN Studio’ worden automatisch de sms’jes, belgeschiedenis, foto’s, video’s en contactpersonen opgeslagen. Ook wordt er automatisch een soort van digitaal dagboek bijgehouden en kunnen zaken als foto’s en video’s in een visuele tijdlijn gepresenteerd worden, zodat ze eenvoudig gedeeld kunnen worden. Hoeveel ruimte elke gebruiker tot zijn beschikking krijgt is niet precies duidelijk, maar volgens Microsoft zijn het "tonnen aan opslagruimte".

De KIN-telefoons zijn verder de eerste Windows Phones die voorzien van een koppeling met de Zune-dienst van Microsoft. Daardoor is het mogelijk om muziek, video’s, podcasts en FM-radio te bekijken en te beluisteren op de KIN-telefoons. Als gebruikers een Zune Pass-abonnement nemen kunnen ze ook muziek vanuit de Zune-marketplace streamen. Overige features zijn uiteraard een speciale browser, een RSS-reader en integratie van Microsofts Bing-zoekmachine.

Zoals gezegd lanceert Microsoft in eerste instantie twee modellen in de KIN-serie, te weten de KIN ONE en de KIN TWO. De KIN ONE heeft de vorm van een afgerond vierkant, in het Engels een ‘squircle’ genoemd. Het apparaatje heeft 4 GB aan opslagruimte en een touchscreen met een resolutie van 320 x 240 pixels. Er is verder een 5 megapixelcamera aanwezig, waarmee ook VGA-video’s opgenomen kunnen worden. Ook is de KIN ONE voorzien van een uitschuifbaar QWERTY-toetsenbord. De KIN TWO ziet er uit als een standaard slidephone, eveeneens met een volledig QWERTY-toetsenbord. Het touchscreen heeft een resolutie van 480 x 320 pixels en er is een 8 megapixelcamera aanwezig die ook 720p-video’s op kan nemen. Er is verder 8 GB aan interne opslag aanwezig. Beide telefoons draaien op NVIDIA’s Tegra-platform, maar de specifieke details daarvan zijn niet bekend.Gezien de samenwerking met Verizon is het niet vreemd dat deze provider de KIN-smartphones exclusief in de Verenigde Staten gaat uitbrengen. In Europa zal Vodafone exclusieve dealer zijn voor de landen Spanje, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. De lancering van de KIN ONE en KIN TWO staat gepland voor de herfst van dit jaar. Of de telefoons ook naar Nederland gaan komen is vooralsnog niet bekend, ook de prijzen en bijbehorende abonnementen zijn nog niet bekend. Meer informatie over de KIN-serie is te vinden op www.kin.com