Zojuist is in Den Haag op de GUADEC bekendgemaakt dat GNOME 3 is uitgesteld tot maart 2011.

GNOME 3 stond eigenlijk voor september op de planning, maar wordt verschoven. Dit heeft als gevolg dat in september versie 2.32 uitgebracht wordt met nieuwe functies zoals kleurbeheer, UPnP-support en de nodige snelheidsverbeteringen en bugfixes.

In een persbericht laat GNOME weten: "We denken dat onze gebruikers en community beter af zijn als we GNOME 3 niet uitbrengen tot maart 2011. Dit geeft ons voldoende tijd om er niet alleen verder aan te werken, maar ook om voldoende terugkoppeling te ontvangen en te testen."

GNOME is een desktopomgeving voor Linux en GNOME 3 moet deze compleet vernieuwen, waarvan de GNOME Shell de belangrijkste vernieuwing is. Shell maakt gebruik van Mutter, een nextgeneration vensterbeheerder gebaseerd op de Clutter-toolkit. In Shell wordt als het ware een schil om de desktop gelegd, waarin gebruikers naar bestanden kunnen zoeken, programma’s kunnen openen en vensters kunnen beheren.

Overigens is dit de tweede keer dat GNOME 3 uitgesteld is. Eigenlijk stond het al op de planning voor maart 2010, maar die datum is in november 2009 verschoven.