Abonneer je gratis op Techzine!

Wikileaks wil in de toekomst niets te maken hebben met beveiligingscertificaten. Daarom gaat het in de toekomst een eigen, veiliger beveiligingssysteem introduceren. Hiermee wil Wikileaks klokkenluiders beter beschermen.

Dat kondigde Julian Assange gisterenmiddag aan op een persconferentie in Londen. De hele heise rondom de DigiNotar-kwestie heeft volgens Assange aangetoond dat beveiligingscertificaten niet deugen als beschermingsmiddel. Daarom legt Wikileaks de basis voor een nieuw beveiliginssysteem, dat volgens Assange het huidige systeem van certificaten moet gaan vervangen in de toekomst.

Volgens het gezicht van Wikileaks hacken inlichtingendiensten steeds vaker bedrijven die beveiligingscertificaten uitgeven, de zogeheten Certificate Authorities (CA). Het anoniem en heimlijk opsturen van documenten met gevoelige informatie naar Wikileaks is daardoor niet langer mogelijk.

Maar het probleem is volgens Assange veel groter dan mensen zich realiseren. "Dit beveiligingsprobleem treft alle online webgebaseerde transacties van informatie. Online bankieren en https-verbindingen zijn allerminst veilig", aldus Assange. Hij zegt alle vertrouwen in CA’s te hebben verloren.

Daarnaast zijn er volgens Assange te veel CA’s die gedeeltelijk, dan wel geheel in handen zijn van overheden. Hij vindt deze "politieke inmenging" een "groot risico voor Wikileaks en zijn bronnen".

Gisteren kondigde Assange al aan dat Wikileaks genoodzaakt is om tijdelijk haar activiteiten te staken als gevolg van financiële problemen. Financiële dienstverleners als Visa, Mastercard, PayPal, Western Union en de Bank of America blokkeren al een jaar lang alle geldstromen richting Wikileaks. Hierdoor beginnen de financiële reserves op te raken. Assange probeert nu via juridische wegen deze blokkades ongedaan te maken.