Wikileaks is genoodzaakt om tijdelijk te stoppen met haar activiteiten vanwege financiële problemen. Inmiddels worden de giften die de organisatie ontvangt nu al een jaar lang geblokkeerd door diverse financiële instanties. Wikileaks hoopt in november weer giften te kunnen ontvangen en de activiteiten voort te zetten.

Dit heeft Julian Assange, oprichter en gezicht van Wikileaks vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Voglens Assange blokkeren Visa, Mastercard, PayPal, Westenr Union en de Bank of America alle giften die worden gedaan aan de organisatie. Deze blokkering zou nu al een jaar van kracht zijn waardoor de kas van Wikileaks aardig is leeggeraakt. "Als deze blokkade aan het einde van dit jaar nog niet is opgeheven, dan kan Wikileaks niet meer blijven bestaan", aldus Assange.

Wikileaks probeert nu via juridische wegen deze blokkades ongedaan te maken, een van de wegen die het momenteel bewandelt is een klacht bij de Europese Unie tegen Visa en Mastercard wegens het misbruiken van hun machtspositie. Wikileaks hoopt dat de EU de zaak serieus oppakt, de zaak wordt als het goed is media november behandeld. Daarnaast onderzoekt de organisatie ook alternatieve manieren om aan geld te komen en de activiteiten te kunnen voortzetten.

Assange ziet de financiële blokkade als een aanval op de vrijheid van meningsuiting. "De financiële grootmachten proberen een organisatie te vernietigen zonder enige vorm van juridische grondslag. Zowel de rechten van onze organisatie als die van onze donateurs wordt hiermee geschonden", aldus Assange.