Microsoft neemt app-ontwikkelsoftware Xamarin over

Microsoft heeft bekendgemaakt dat het Xamarin overneemt. Het bedrijf heeft een softwareproduct waarmee het mogelijk is om in de programmeertaal C# mobiele apps te ontwikkelen voor verschillende mobiele platformen, waaronder Android, Mac OS, iOS en Windows. Hoeveel Microsoft betaalt voor de overname is niet bekendgemaakt.

Microsoft heeft met de introductie van Windows 10 de universal apps geïntroduceerd, dit zijn nieuwe applicaties die op verschillende platformen moeten werken. Of het nou gaat om een smartphone, tablet, laptop of zelfs de Xbox One. Op elk schermformaat moet zo’n app uit de voeten kunnen. Aangezien Microsoft ook snapt dat het bij een nieuw platform enorm lang duurt om een leuke appcatalogus op te bouwen wil het de mogelijkheid bieden om iOS-apps te converteren naar universal-apps.

Dit is op dit moment echter nog niet mogelijk, maar het is wel iets wat binnenkort mogelijk moet worden. Zo kregen wij ook deze week te horen op het Mobile World Congress. Eerder waren er ook plannen om Android-apps mogelijk te maken op het Windows-platform, maar dat is van de baan.

De overname van Xamarin past helemaal in dit straatje, met de software van Xamarin is het mogelijk om mobiele apps te ontwikkelen in C# die vervolgens op alle mobiele platformen werken. Xamarin heeft dus echt de kennis in huis om apps te laten werken op meerdere besturingssystemen. Deze overname biedt dan ook zeker mogelijkheden om ontwikkelaars apps te laten bouwen voor het Windows-platform zonder al teveel inspanning te vragen.

Het kan ook zijn dat de uitdaging om iOS-apps te converteren groter is dan gedacht en dat deze overname moet zorgen voor meer ervaring en kennis. De mogelijkheid om iOS-apps te converteren naar universal-apps zou namelijk al enige tijd geleden beschikbaar komen.

Microsoft en Xamarin hebben overigens al een verleden samen, want de bedrijven werken al geruime tijd samen aan allerlei projecten. Zo werkt de software van Xamarin ook binnen Visual Studio en kan het overweg met Azure, Office 365 en de Enterprise Mobility Suite.

Xamarin heeft in totaal 350 werknemers verspreidt over kantoren in vijf landen. De gaan in principe allemaal over naar Microsoft. Microsoft weet op deze manier ook weer 15.000 klanten aan zich te binden en 1,3 miljoen ontwikkelaars. De overname moet in april worden afgerond. Meer informatie volgt nog tijdens Microsoft Build en het Xamaron Evolve-evenement.