Microsoft heeft bekendgemaakt dat Xamarin een onderdeel wordt van Visual Studio en gebruikers hoeven hier niets voor te betalen. Verder gaat Microsoft een Xamarin Studio Community Edition voor OS X uitbrengen die ook gebruikt kan worden door kleine teams. Een deel van de Xamarin-SDK zal ook opensource worden gemaakt. Microsoft weet ontwikkelaars weer te vinden en aan zich te binden op deze manier.

Het imago van Microsoft onder ontwikkelaars zal ongetwijfeld weer een stukje positiever worden. Microsoft heeft bekendgemaakt dat Xamarin onderdeel gaat worden van Visual Studio zonder dat daar een prijskaartje aan komt te hangen. Hierdoor kan iedereen straks apps ontwikkelen met het Xamarin-platform, dit platform biedt de mogelijkheid om apps te ontwikkelen voor Android, iOS en Windows.

Xamarin wordt dan ook niet alleen toegevoegd aan de Professional en Enterprise-edities van Visual Studio maar ook aan de Community Edition. De Community Edition is gratis te gebruiken door individuele ontwikkelaars en educatieve instellingen.

Verder gaat Microsoft een groot deel van de Xamarin-technologie vrijgeven onder een opensource MIT-licentie. Zo zijn de core-onderdelen van de Xamarin-SDK voor Android, iOS en Mac vrijgegeven onder een MIT-licentie maar ook de Mono-runtime, de opensource implementatie van het .NET-framework.

Door Xamarin grotendeels gratis beschikbaar te maken weet het ongetwijfeld meer ontwikkelaars aan zich te binden. Met Xamarin is het nou eenmaal een stuk eenvoudiger om apps te ontwikkelen voor meerdere platformen. Dit zal waarschijnlijk ook resulteren in meer Window 10 Universal Apps.

Het betekent wel dat Microsoft de overname van Xamarin voorlopig niet terug gaat verdienen. Dat zal even gaan duren en zal voornamelijk moeten worden terugverdiend met abonnementen op Visual Studio en de verkoop van Universal Apps. Hoewel het overnamebedrag niet bekend is gemaakt wordt dit geschat tussen de 400 en 500 miljoen dollar.