2min

Conclusie

Mountain Lion is op het eerste gezicht geen bijzonder grote stap voorwaarts ten opzichte van Lion. Wanneer Mountain Lion voor het eerst geopend wordt na de installatie, zie je eigenlijk weinig aanpassingen. De veranderingen bevinden zich echt in het verlengde van het besturingssysteem. Vrijwel geen van de toevoegingen en vernieuwingen zijn van ingrijpende aard, maar ze dragen wel allen bij aan een beter besturingssysteem.

Voor een prijs van iets minder dan 16 euro kan je al je Mac OS X-systemen voorzien van een update en dat bedrag is meer dan schappelijk te noemen. Het is spijtig dat de Dictatie-software niet in het Nederlands beschikbaar is en dat Power Nap en AirPlay enkel voor de nieuwere MacBook-modellen beschikbaar zijn gesteld, dit heeft echter met de hardware te maken.

Met de intrede van het Notificatiecentrum, een aanzienlijk betere integratie van iCloud en een verbetering in de veiligheid dankzij Gatekeeper weet Apple haar besturingssysteem opnieuw een stapje completer te maken. Ook verbeteringen in Safari, Messages en het opsplitsen van Reminders en Notes vanuit Calendar mogen we niet vergeten.

Het is natuurlijk nog afwachten wat we precies van Microsoft kunnen verwachten omtrent Windows 8, maar voorlopig lijkt het er op dat Apple een prima keuze heeft gemaakt om van Mac OS X geen tablet-systeem te maken, maar wel de goede punten van iOS door te voeren in het desktopbesturingssysteem. Mac OS X Mountain Lion is opnieuw een mooie verbetering, en dan moet de integratie van Facebook later dit jaar nog komen.

Hoewel de verbeteringen niet gigantisch zijn, voegen ze alsnog veel toe en wordt het besturingssysteem weer een stukje completer. Dat terwijl Mac OS X toch al een zeer compleet systeem was. Nogmaals, de verbeteringen zijn niet bijzonder ingrijpend, maar voor een prijs van 16 euro kan je je moeilijk een bult vallen. Daarnaast kan je het systeem voor dat geld ook op meerdere systemen installeren, wat het allemaal nog aantrekkelijker maakt.
8.3
  • Makkelijke overgang vanuit Lion;
  • Notificatiecentrum;
  • Gatekeeper komt veiligheid ten goede;
  • Diepere iCloud-integratie;
  • AirPlay-mogelijkheden;
  • Power Nap zorgt voor onbekommerd updaten en backuppen;
  • Lang niet alle apps bieden al ondersteuning voor Notificatiecentrum;
  • Power Nap & AirPlay niet voor alle Mac-systemen;
  • Dictation niet in het Nederlands;