2min

Inleiding

Apple is sinds de release van Lion in 2009 overgestapt op een jaarlijkse release cycle voor OS X. Wat opvalt is dat steeds functies van iOS overgezet worden naar Apple’s desktopbesturingssysteem. Dit begon allemaal de lancering van Lion, ofwel OS X 10.7. Wat functies betreft moet je dan denken aan Launchpad, dat het thuisscherm van iOS-apparaten nabootst, maar ook het notificatiecentrum, de introductie van een App Store voor OS X-applicaties en de toevoeging van verschillende iOS-applicaties, of de functionele en visuele gelijktrekking daarvan.

Deze strategie hanteert Apple nu al een aantal jaren en dit lijkt positief uit te pakken. Waar Microsoft met Windows 8 voor echte convergentie is gegaan en dat vooral bij desktopgebruikers weerstand heeft opgeroepen, valt dat bij Apple wel mee. Microsofts aanpak is natuurlijk wel compleet anders dan die van Apple. Waar Microsoft simpelweg de touchinterface meelevert op de desktop, probeert Apple om functies van iOS over te zetten naar de desktop, op de plekken waar dat volgens het bedrijf zin heeft.

Met OS X Mavericks zet Apple die strategie voort en zien we nog meer features van iOS verschijnen in OS X. Elke functie die overgezet is, is geoptimaliseerd om gebruikt te worden met toetsenbord en muis of trackpad. Voorlopig heeft Apple ook geen hybride apparaat dat dient als zowel tablet als laptop, en het ziet ernaar uit dat zoiets er voorlopig ook niet aankomt. Aldus is de huidige softwarestrategie van Apple ook logisch. Toch lijkt de nieuwe featurelijst van deze nieuwe OS X wel heel magertjes, maar dat is iets waar ik later in deze review een beter zicht op kan geven.

Overigens is Apple met OS X 10.9 overgestapt op een nieuw naamschema. Het kon geen betere katachtige meer verzinnen voor zijn nieuwste besturingssysteem. Heel even deed het Amerikaanse bedrijf alsof deze versie van het besturingssysteem de naam OS X 10.9 Sea Lion zou krijgen, maar in plaats daarvan koos het voor een plaatsnaam in Californië, Mavericks.

Mavericks is een populaire plek in die staat waar veel gesurft wordt. Jammer echter dat je nog steeds schrijft OS tien tien punt negen, maar dan ben ik misschien iets te veel aan het mierenneuken.

Apple heeft bekendgemaakt dat Mac OS X 10.9 Mavericks voor alle gebruikers gratis te downloaden zal zijn. Daarmee stapt het Amerikaanse bedrijf af van de oude strategie waarbij steeds een paar tientjes voor een nieuwe versie werd gevraagd. Ook mensen die nog op een oudere versie van OS X zitten kunnen de gratis upgrade uitvoeren, voor zover ze niet op die oude versie zitten omdat hun apparaat niet meer ondersteund wordt natuurlijk. OS X 10.9 Mavericks draait op zo goed als alle apparaten die ook Mountain Lion ondersteunden.