2min

Van iOS naar OS X

Apple heeft met Mac OS X versie 10.7 ofwel Lion een nieuwe weg ingeslagen. Het succes van iOS heeft indruk gemaakt op het team dat werkt aan het desktopbesturingssysteem en daarom is er besloten om een aantal kenmerken van iOS over te zetten naar Mac OS X. Bij de invloeden van iOS in Lion kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het omgekeerd scrollen, Launchpad en autosave-mogelijkheden.

Met Mountain Lion gaat Apple een stap verder, door nieuwe programma’s als Messages, Game Center, Reminders en Notes te introduceren. Maar naast de introductie van nieuwe programma’s, worden er ook veel nieuwe functies ingevoerd, zoals Notification Center, Dictation en Gatekeeper.


Ook de integratie van iCloud gaat een stuk verder doordat meer programma’s van Apple zelf standaard gebruik maken van de clouddienst. Het is voor derden eveneens mogelijk om middels verschillende API’s gebruik te maken van iCloud-mogelijkheden voor eigen applicaties.

Apple’s grote concurrent Microsoft heeft gekozen voor een andere aanpak, het bedrijf uit Redmond heeft met Windows 8 een besturingssysteem ontwikkeld dat voor zowel computers als tablets geschikt is. Apple koos er voor om de beste onderdelen uit iOS in OS X te integreren. Het is de vraag wat de beste aanpak zal blijken.

Mac OS X 10.8 Mountain Lion is exclusief te verkrijgen via de App Store voor een prijs van 15,99 euro. Voor dat geld kan je al je OS X-systemen upgraden, mocht je meerdere apparaten hebben. Systemen die na 11 juni gekocht zijn kunnen gratis van een update worden voorzien.