Algemeen

Grand Theft Auto, of kortweg GTA, is een titel die vrijwel iedereen kent. Zelfs mijn zusje, wie nog veel te jong is om de game überhaupt te mogen spelen, is er bekend mee. Ze vroeg zich af wat iedereen toch zo leuk vond aan die game. Het antwoord daarop is niet heel moeilijk; gekke dingen uitvreten die in het echte leven niet kunnen. Nouja, niet kunnen geldt niet in alle situaties, maar in het echte leven zouden de gevolgen niet zo best uitpakken.

Maar er zit meer achter het succesverhaal van GTA. Het is alweer vijf jaar geleden dat GTA IV in de winkelschappen belandde en in de tussentijd zijn verschillende spellen met een open wereld op de markt verschenen. Ondanks verwoede pogingen en nogal ridicule mogelijkheden -ja, Saints Row ik kijk naar jou- konden zij niet tippen aan het succes van GTA.

Maar toch is het genre door de komst van deze games eveneens gegroeid. Rockstar kan niet opnieuw een herhaling opvoeren, maar de trouwe fans verwachten wel het oude en vertrouwde GTA-gevoel te kunnen herbeleven. Maar goed, Rockstar weet dit natuurlijk als de beste en na jarenlang zwoegen is daar dan eindelijk Grand Theft Auto V. Ditmaal in het zonnige Los Santos waar we niet met één, maar drie verschillende personages én verhaallijnen aan de slag kunnen gaan.


Grand Theft Auto V is te koop voor de PlayStation 3 en de Xbox 360, met momenteel een prijs van respectievelijk 60 en 52 euro. Voor deze recensie ging ik aan de slag met de PlayStation 3-versie van de game.