3min

Tags in dit artikel

,

Take me down to the paradise city,

We kennen de Burnout reeks als games waarin je met belachelijke snelheden over een openbare weg racet. Tijdens het racen kan je tegenstanders laten crashen of, als je niet oppast, crash je zelf bovenop het normale verkeer. Het over-the-top arcade gevoel werkte perfect bij de games en Burnout Paradise is niets anders, of toch wel?


Nou nee, de stijl is niet veranderd, alleen de opzet. Niet langer ben je beperkt tot het racen over een vastgelegd parcours, maar ben je vrij om te rijden waar je wilt in Paradise City. Paradise City? Ja inderdaad, Paradise City. Een stad ontworpen voor racers en geregeerd door racers. Als nieuwe inwoner van Paradise City krijg je een beginnerslicentie. Hiermee kan je deelnemen aan evenementen die je gaandeweg zult vinden. Tenminste, het zal niet lang duren voordat je je eerste race hebt gewonnen, aangezien er op bijna elk kruispunt wel een event te vinden is! In totaal zijn er 120 events verspreid over de kruispunten van Paradise City. Door events te winnen verdien je een hogere licentie, wat inhoudt dat je betere auto’s krijgt en uiteindelijk een van de beste racers in Paradise City zal worden.


Paradise City is behoorlijk groot, denk hierbij aan het formaat van de steden in NFS: Carbon of NFS: Underground 2. Er zijn verschillende gebieden waar je rond kan scheuren, zo kan je de bergen in gaan en daar de slingerende stijgende, of dalende wegen onveilig maken, of je kunt in Downtown rondscheuren. Heb je zin om even een race te doen? Dan zoek je simpelweg het dichtstbijzijnde kruispunt op en scheuren maar! De events zijn opgedeeld in de volgende disciplines:

Marked Man
Ga van punt A (waar je de race begint) naar punt B aan de andere kant van de stad. Onderweg proberen een aantal agressieve tegenstanders je van de weg te rammen en je auto total-loss te rijden. Bereik heelhuids het eindpunt en je hebt gewonnen.
Race
Race van punt A naar punt B tegen een aantal coureurs. Wie het eerste op het eindpunt is wint. De route die je volgt? Helemaal aan jou.
Road Rage
Behaal een x aantal zogenaamde ‘Takedowns’ binnen de gestelde tijd, of voordat je auto total-loss is door je tegenstanders van de weg te rammen.
Stunt Run
Behaal een vastgestelde score binnen een bepaalde tijd door de meest krankzinnige jumps, barrel-rolls en andere stunts uit te halen.

En dan hebben we nog het Burning Route event. Er is een Burning Route voor elke auto in de game en je kunt alleen een Burning Route rijden voor de auto waarin je momenteel rondrijdt. Het doel van de Burning Route is binnen een bepaalde tijd naar een aangewezen punt in de stad te racen. Lukt dit, dan krijg je een betere versie van je huidige auto.


Naast deze events zijn er ook nog zogenaamde ‘Road Rules’ voor elke straat. Hier moet je een bepaalde tijd of score neerzetten om die road te ‘Rulen’. Deze mode valt uiteen in Showtime en Timeattack. Showtime is een variant die erg veel lijkt op de Crash mode uit de vorige games (die verder ontbreekt). Door simpelweg LB+RB in te drukken tijdens het rijden begin je een Showtime Road Rule, en zal je auto gelanceerd worden. Raak hierbij zoveel mogelijk auto’s voor zoveel mogelijk punten. Helaas heeft Criterion er voor gekozen om je auto via de Boost knop te laten springen. Dat wil zeggen dat je op een of andere magische wijze ineens de lucht invliegt waarin je je auto ook nog eens kan sturen. Hierdoor kan je weer nieuwe auto’s raken voor nieuwe boost enz. Dit komt erg nep over, en ik vond de Crash mode van de vorige delen stukken leuker.