2min

Installatie en gebruik

Het installeren van de software gaat soepel en is duidelijk met een Nederlandstalige installatiewizard. Als de installatie voltooid is, krijg je hier uiteraard een melding van. Deze wordt in een venster vergezeld van een volkomen zinloze mogelijkheid dit feit te delen via Facebook of Twitter.


Het is mij volslagen onduidelijk waarom je de buitenwereld via social media zou willen laten weten dat je zojuist Kaspersky-software hebt geïnstalleerd. Maar het kan dus.

Eenmaal geïnstalleerd krijg je het hoofdscherm in beeld. Dit is het dashboard van waaruit je allerlei instellingen kunt aanpassen en taken kunt uitvoeren.


Kaspersky biedt veel mogelijkheden en probeert het overzichtelijk te houden door in het dashboard in principe de keuzes heel beperkt te houden. De mogelijkheden bestaan hier grofweg uit het updaten van je software, het starten van een scan, het zorgen voor een veilige online bankieren-omgeving en het instellen van ouderlijk gezag. Dat laatst werkt erg effectief, zo bleek uit onze test.


De echt interessante functies zitten daarom verstopt achter de knop ‘Extra tools’. Wie doorklikt ziet echter wat er allemaal mogelijk is.


Dit biedt onder meer de mogelijkheid om wat statistieken en overzichten van je systeem in te zien en te controleren. Bij de optie ‘Privacybescherming’ krijg je een overzicht van interacties met de buitenwereld en pogingen van programma’s om bepaalde hardware te gebruiken zoals de webcam. Als dit namelijk vaak gebeurt, kan het een aanwijzing zijn dat een hacker je systeem onder controle heeft en dat je pc geïnfecteerd is.


Interessant zijn ook de functies om je pc of je besturingssysteem op kwetsbaarheden te controleren.