2min

Installatie en Software

Bij de rackstation wordt standaard een cdrom geleverd met de Synology software, maar deze versie is inmiddels al weer verouderd. Er wordt altijd aangeraden de meest recente software van de website te downloaden en te installeren.

Wat je nodig hebt zijn eigenlijk maar 2 bestanden. Het eerst is de setup om de Synology Assistent te installeren en de tweede is de datafile met de installatiebestanden van de NAS.

Je dient de Synology RS411 in het netwerk te hangen en de Synology assistent te installeren op je client pc. Dit mag een pc zijn met een Windows of Linux installatie maar er is ook een assistent beschikbaar voor Mac OS X.

Zodra de assistent is geïnstalleerd en wordt opgestart zal deze automatisch het netwerk scannen op zoek naar apparatuur van Synology, dit kan tot een minuut duren maar daarna krijg je een lijst te zien met alle gevonden Synology apparaten. Vervolgens selecteer je het apparaat naar keuze en klik je op installeren. Je krijgt dan een stap voor stap wizard te zien waar je de datafile voor de installatie moet kiezen maar ook een administrator wachtwoord kan opgeven en de gewenste netwerk configuratie. Je hebt hierbij de keuze uit DHCP en een statisch ip adres waarbij je alle netwerkinstellingen zelf op kan geven.

Na het voltooien van de Wizard duurt het enkele minuten voordat de Synology installatie is voltooid en geconfigureerd. Daarna wordt er van je verwacht dat je inlogt op de NAS via de webinterface op het ip adres dat je hebt ingesteld of is toegewezen door de router.

Daar zal je bij meteen de mededeling krijgen dat je nog enkele stappen moet doorlopen waaronder het aanmaken van een volume, waarbij je de keuze krijgt welk RAID level je wilt gebruiken. Bij een 4 bay MKB NAS ligt de keus voor de hand dat er wordt gekozen voor RAID 5, 6 of 10. Wij zullen in deze review RAID 5 en RAID 10 behandelen, gezien wij van mening zijn dat RAID 6 meer iets is voor NAS’en met meer dan 4 schijven.

Tot slot moet dien je ook nog gebruikers en shares aan te maken voor je NAS, zodat deze toegang krijgen tot de storage mogelijkheden van de NAS. Hiervoor zijn echter nog veel meer mogelijkheden, waar we op de volgende bladzijde op in gaan!