Inleiding

AMD completeert met de introductie van de HD6570 de HD6000-lijn. Inmiddels gaan ook al de eerste geruchten over een nieuwe lijn videokaarten, natuurlijk gaat het hier vooralsnog om de HD7000-serie. De eerste ontwerpen zouden inmiddels al in productie zijn en mogelijk duurt het zodoende niet eens zo lang meer voordat het verhaal van introducties van nieuwe kaarten weer van voren af aan begint.Maar eerst het heden, we bespreken vandaag dus de AMD Radeon HD6570. Deze kaart vult het gat op tussen de HD6450 en de HD6670, wat ook beiden budget-kaarten zijn. Deze videokaarten kosten respectievelijk ongeveer 40 en 80 euro. De HD6570 gaat hier mooi tussenin zitten en zal in de winkel ongeveer 60 euro gaan kosten. Zo heeft AMD een zeer complete budget-lijn. Overcompleet wellicht. nVidia heeft immers op dit moment nog totaal geen antwoord op de kaarten van AMD en met de introductie van de HD6570 wordt het er allemaal niet beter op natuurlijk. Qua prijs is de concurrentie van nVidia immers gewoon hopeloos verouderd. We spreken dan over de GT420 en GT430. De eerste is echter slecht tot niet verkrijgbaar, terwijl de ander toch 65 euro kost, maar veel lagere prestaties neerzet.

De dominantie van AMD in de budget-markt zal misschien binnenkort echter toch doorbroken worden, want inmiddels heeft nVidia wel de GTX530 aangekondigd. Vooralsnog hebben we hier echter nog geen exemplaren van gesignaleerd.De HD6570 is -net als de HD6450 en HD6670- ontwikkeld rondom de zogenaamde ‘Turks’-chip en verschilt dus intern niet zo veel. Natuurlijk heeft AMD wel het één en ander aangepast wat betreft kloksnelheid. AMD geeft de HD6570 uit in veel varianten, zo zijn er edities met DDR3-geheugen en andere met GDDR5-geheugen. Wij ontvingen de GDDR5-variant van de HD6570, waarschijnlijk kan je ook het beste voor deze versie gaan wanneer je tot aanschaf overgaat. Qua prijs zal het immers niet veel uitmaken, qua prestaties hoogstwaarschijnlijk wel. De DDR3-versie heeft immers een veel smallere geheugenbandbreedte.
Ook de grootte van het geheugen kan veel verschillen. AMD geeft aan dat de grootte kan variëren van 512 tot 2048 MB geheugen. Ons testexemplaar is voorzien van 512 MB geheugen.