Inleiding

AMD heeft al enige maanden geleden de eerste kaarten uit de HD6000-serie op de markt gebracht. Over het algemeen wisten deze kaarten qua prestaties de kaarten uit de vorige serie niet te overtreffen en dat is natuurlijk een teleurstelling geweest.

Desalniettemin zaten er wel degelijk voordelen aan de nieuwe serie vanuit Sunnyvale, waar AMD gevestigd is. Zo waren de HD6000-kaarten veel zuiniger met energie en een stuk koeler. Daarnaast waren de prijzen van de HD6000-serie ook vrij positief te noemen. Maar, als gamer wil je nu eenmaal prestaties hebben, wat dat betreft was de nieuwe serie tot nog toe nog niet echt een vooruitgang. Zo werd in onze reviews de R5870 Lightning van MSI niet overtroffen door de R6950 en R6970, waar wel een aantal kanttekeningen geplaatst kunnen worden. De R6970 was immers simpelweg een geflashte R6950. Daarnaast is de R5870 Lightning een doorontwikkelde kaart, terwijl de R6950 nog 100% gebaseerd was op het referentiemodel van AMD. Desalniettemin wordt over het algemeen verwacht dat een nieuwe serie videokaarten de oude serie overtreft.Om er ook qua prestaties nog wat van te maken heeft AMD onlangs de AMD HD6990 geïntroduceerd. We spreken hier over een Dual-GPU videokaart met 4 GB aan GDDR5-geheugen aan boord. Helaas hebben wij de Dual-GPU-kaart uit de vorige reeks nooit kunnen testen, dus wat dat betreft is er geen vergelijkingsmateriaal.

De verwachting van de HD6990 spreekt echter voor zich, een Dual-GPU-kaart hoort garant te staan voor verbazend hoge prestaties en wij verwachten dan ook niets minder van deze videokaart. Voor een prijs van ongeveer 570 euro mag dit natuurlijk ook wel.