4min

Tags in dit artikel

, , , ,

Hardware en gebruik

Hardware


Het blijft bij de introductie van de iPad 2 overigens niet bij optische veranderingen. Ook onder de motorkap werd het nodige veranderd door het bedrijf uit Cupertino. Deze veranderingen moeten op hun beurt de sleutelwoorden van Apple kracht bij zetten.

Zo werd al eerste de processor van de iPad aangepast. In de iPad 1 was er een Apple A4 Single-core te vinden. Bij de iPad 2 heeft deze echter plaats moeten maken voor een Apple A5 dual-core processor die onder andere sneller multitasking mogelijk maakt. Deze A5 is een zogenaamde SoC-chip. Dit houdt in dat onder meer de CPU als de GPU in een processor zijn verwerkt. De A5 is gebaseerd op de ARM Cortex A9 maar werd door Apple terug geklokt om een betere accuduur te realiseren. Oorspronkelijk werken beide cores ieder op een snelheid van 1GHz.Apple claimt met het introduceren van deze nieuwe A5 dat de CPU ruim twee keer zo snel is dan zijn voorganger. Daarnaast zou de GPU zelfs negen keer zo sterk zijn dan die in de A4. Of dit ook ook te merken valt in het gebruik lees je verderop op deze pagina.

Daarnaast plaatste Apple op de nieuwe iPad dus ook de eerder genoemde camera’s. Over deze camera’s en de prestaties daarvan vind je meer terug op pagina 5.

Gebruik


Zoals je in de specificaties hebt kunnen lezen is de iPad 2 zo’n 80 gram lichter dan zijn voorganger. Wanneer je zijn voorganger er echter bij pakt valt deze 80 gram niet direct te merken in het gewicht. Echter wordt er wel een soort placebo-effect gecreëerd door het nieuwe design van de iPad 2. Door de aflopende randen en het dunner zijn van de tablet ligt de iPad 2 beter in de hand, oogt dunner en lichter en doet daarom dus ook anders aanvoelen.Om gelijk maar bij het gebruik met betrekking tot het uiterlijk te blijven gaan we over naar de knoppen die op de iPad 2 te vinden zijn. Deze zijn namelijk, door het nieuwe design, verder naar achteren geplaatst en bevinden zich nu op de ronding richting de achterzijde van de iPad 2. Doordat ze wat naar achter zijn geplaatst zijn ze iets minder direct te benaderen en Apple heeft er daarom voor gekozen om de knoppen wat hoger uit de behuizing te laten komen. Hierdoor zijn deze knoppen beter te bedienen en werkt dit een stuk fijner.

Waar een tablet door veel bezitters voor wordt gebruikt is toch het browsen, gamen en films kijken, wat vaak lui op de bank gebeurt. Om tot een positieve gebruikerservaring te komen zijn verschillende factoren van belang. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de tablet handzaam is, een fijn scherm heeft, lekker vlot werkt en een goede accuduur heeft. Nu voldeed de iPad 1 al aan deze genoemde zaken. Maar met de komst van de iPad 2 is dit alleen nog maar beter geworden.De iPad 2 is met zijn nieuwe design en zijn 9,7 inch afmeting prima vast te houden en hier valt dan ook niets over te klagen. Daarnaast maakte Apple, ondanks de geruchten, net als in de iPad 1 gebruik van een ips-lcd met een resolutie van 1024×768. Apple koos opnieuw voor deze schermen omdat het bekend is dat deze schermen goed zichtbaar blijven wanneer ze onder een hoek worden bekeken en daarnaast weinig last hebben van kleurverloop.

Door de verbeteringen in de hardware is de iPad 2 daarnaast ook lekker vlot. Opzich was de eerste iPad al niet langzaam maar de nieuwe generatie laat de iPad 1 nu toch wel een beetje blozen. Wanneer er willekeurig een applicatie opgestart wordt zal je merken dat de iPad 2 over het algemeen altijd een zo’n 25 procent sneller is dan zijn voorganger. Daarnaast voelt het volledige systeem net wat snappyer aan dan bij zijn voorganger.Als laatste verbeterde Apple ook de accuduur van de tablet. Door te kiezen voor een accu met iets meer capaciteit zou de iPad 2 iets langer mee moeten gaan dan de eerste generatie. De fabrikant claimt zelf dat de iPad 2 met een volle lading zo’n 10 uur mee gaat wanneer er alleen van een WiFi-verbinding gebruik wordt gemaakt en van de browser, muziek en video applicaties. Doe je hetzelfde maar dan over een 3G-verbinding dan zal de pret een uur korter duren.