3min Devices

Review: Apple iPad Air: Broodnodige stappen

Introductie

Nadat Apple onlangs op de proppen kwam met maar liefst twee nieuwe smartphones, de iPhone 5C (review) en de iPhone 5S (review), was het vervolgens de beurt aan het iPad-assortiment om een opfrisbeurt te ondergaan. Er werd zowel een nieuwe iPad mini als een nieuwe iPad gepresenteerd. In dit artikel gaat de aandacht uit naar die nieuwe iPad, die de naam iPad Air meekrijgt.

Air is voor Apple niet een geheel vreemde merknaam. We kennen immers al enkele jaren de MacBook Air-lijn, wat Apple’s dunste en lichtste MacBook’s zijn. De iPad Air is in vergelijking met de iPad 4 eveneens aanzienlijk afgeslankt. In totaal neemt de iPad Air bijna 40 procent minder ruimte in beslag dan zijn voorganger. Het gewicht is eveneens bijna 40 procent geslonken, naar 469 gram. Daarmee kunnen we van tevoren al wel stellen dat de iPad Air redelijk eer doet aan zijn benaming.


De tabletmarkt is op het moment van schrijven nog het domein van Apple, maar het Amerikaanse bedrijf begint de hete adem van Samsung wel in de nek te voelen. Het lijkt erop dat Samsung uiteindelijk de dominante partij zal worden op de tabletmarkt, zoals ook al gebeurde in de smartphonemarkt nadat Apple daar een revolutie teweegbracht met de eerste iPhone.

Apple geeft zich natuurlijk niet zonder slag of stoot over en blijft gewoon doorgaan waar het mee bezig was en dat is de iPad als tablet verder verfijnen. Apple concurreert nauwelijks op prijsniveau met andere partijen, maar gaat ervan uit dat de consument kwaliteit boven het prijskaartje verkiest. De iPad Air heeft daarom ook ongeveer dezelfde introductieprijs als de iPad 4.

In de onderstaande tabel vind je de concurrerende producten van de iPad Air. Ik heb hierbij enkel modellen gepakt met ongeveer dezelfde schermgrootte en een gelijksoortige prijs. Binnenkort zal ook de iPad mini 2 de revue passeren, dan wordt ook die prijsklasse behandeld.

Model Prijs
Samsung Galaxy Tab 3 10.1 320 euro
Microsoft Surface (review) 330 euro
Dell XPS 10 (review) 330 euro
Apple iPad 2 (review) 350 euro
Google Nexus 10 415 euro
Sony Xperia Tablet Z (review) 440 euro
Microsoft Surface 2 (review) 440 euro
Apple iPad Air 479 euro
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 575 euro

Zoals te zien is, is de iPad Air een van de duurste tablets op dit moment. Samsung’s nieuwe Galaxy Note 10.1 is nog duurder, deze tablet is qua hardware op dit moment eveneens het neusje van de zalm.

De iPad Air is verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs en zilver. Er zijn varianten met 16-, 32-, 64- en 128GB opslagruimte met adviesprijzen van 479, 569, 659 en 749 euro. In de prijsvergelijker van Techzine vind je de tablets momenteel ook met deze prijzen terug. Wens je een 4G-module tot je beschikking te hebben, dan betaal je 120 euro bovenop de normale prijs van de tablet.

Mocht je voor de 4G-versie gaan, dan heb je nu ook bij alle providers volledige ondersteuning voor die 4G-netwerken. Bij de iPad 4 was die ondersteuning nog beperkt. KPN viel in Nederland bijvoorbeeld buiten de boot.