3min

Inleiding

Vandaag nemen we de allereerste tablet van Packard Bell onder de loep, de Liberty Tab G100. Ook Packard Bell, een merk dat zich toch voornamelijk op de laptops richt, doet een poging om de tabletmarkt te veroveren.

Altijd als er tablets binnenkomen op de redactie zijn we erg nieuwsgierig of een merk een unieke draai heeft weten te geven aan het product. Uiteindelijk moet je als je een tablet op de markt brengt je toch weten te onderscheiden van de rest. Waarom zou iemand anders jouw tablet kopen en niet die van de concurrent?Bij het uitpakken van de Liberty Tab G100 hadden we eigenlijk een déjà vu, ik ken deze tablet, hebben we die niet al getest? Of hebben we die op een beurs gezien? Een media-evenement dan? Nee, na even logisch nadenken waren we er snel achter, de Liberty Tab G100 is vrijwel identiek aan de Acer Iconia Tab A500. Hoe komt dat? Acer en Packard Bell zijn sinds enkele jaren één en hetzelfde bedrijf, in 2007 lijfde Acer het Amerikaanse merk Packard Bell in middels een overname.Vanuit Taiwan worden alle producten voor Acer en Packard Bell ontworpen en gemaakt. Wij hebben begrepen dat er in Taiwan eigenlijk geen enkel verschil meer is tussen de twee bedrijven. In Europa is er nog wel een duidelijk onderscheid tussen de twee bedrijven, zo is ons verteld. Hoewel beide partijen een kantoor delen op steenworpafstand van de Techzine-redactie zijn er verschillende verkoop- en marketingafdelingen voor de merken Acer en Packard Bell. Daar valt natuurlijk ook wel iets voor te zeggen als je met twee concurrerende merken actief bent binnen dezelfde markt, maar gezien de ontwikkelafdelingen niet zijn gescheiden valt deze tablet toch enigszins door de mand.Packard Bell geeft zelf ook toe dat op de achterkant na de Acer Iconia Tab en de Liberty Tab verder identiek zijn. De hardware is in principe identiek op de opslagcapaciteit na. De Acer Iconia Tab die wij eerder reviewden beschikt over 32 GB aan opslagruimte, terwijl de Packard Bell 16 GB opslagruimte heeft. De Android-installatie die op de tablet draait, is voorzien van een Packard Bell-kleurtje, maar dit is puur en alleen een grafische verandering. Er is qua softwareoptimalisatie verder nog geen verschil te ontdekken. Acer heeft inmiddels ook een Iconia Tab met 16 GB in de winkels liggen.

Onze grote vraag aan Packard Bell was dan ook: blijft dit zo? Packard Bell heeft ons ervan verzekerd dat er in de toekomst meer en duidelijkere verschillen gaan komen tussen de tablets van Acer en Packard Bell, maar dat is nu dus nog niet het geval. Waarmee deze review een klein beetje in het water valt, maar ondanks dat reviewen we de tablet wel gewoon, want de Acer is helemaal geen slechte tablet en sommige mensen geven de voorkeur aan Packard Bell ten opzichte van Acer. Al weet je nu dus dat er eigenlijk geen verschil is.

Een andere grote vraag is natuurlijk: de tablets zijn weliswaar vrijwel identiek op de opslagcapaciteit na, maar hoe zit dat met de prijs? Nu, die is ook gewoon hetzelfde. De Packard Bell Liberty Tab is weliswaar 100 euro goedkoper dan zijn Acer-broertje die wij eerder reviewden, maar er zit ook 16 GB minder opslagcapaciteit in. Acer heeft nu ook een 16 GB-versie van de Iconia Tab uitgebracht die wel hetzelfde is geprijsd, namelijk 399 euro.