3min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

In Europa heeft het voor Samsung even wat moeite mogen kosten voordat de nieuwe Galaxy Tab uitgebracht kon worden, maar vooralsnog trekt Samsung aan het langste eind.

De oorzaak mag duidelijk zijn: Samsung wordt door Apple beticht van copycat-gedrag, ofwel het schaamteloos namaken van Apple-producten zoals de iPad en iPhone. Apple verdenkt Samsung ervan dat het wil meeliften op het succes van de iDevices en daarom zijn in verschillende landen rechtszaken aangespannen. Na alle gebeurtenissen kent de Samsung Galaxy Tab 10.1 dan ook een turbulent debuut, in eerste instantie mocht de tablet immers niet verkocht worden in Europa. Later werd het verbod in alle Europese landen -op Duitsland na- voorlopig opgeheven en werd de weg vrijgemaakt voor de lancering van deze tablet.



De Samsung Galaxy Tab was de eerste enigszins serieuze concurrentie voor Apple’s iPad. Een half jaar na de introductie van dat apparaat komt Samsung al met de opvolger. Doordat Google inmiddels een échte tablet-variant van haar mobiele besturingssysteem Android heeft gemaakt, is er echter ook al voldoende ruimte voor verbetering gecreëerd.

Ten opzichte van de originele Galaxy Tab is er ook veel veranderd, waarbij de grootte van het scherm de belangrijkste verbetering genoemd mag worden. Het betekent natuurlijk ook dat de omvang van de tablet aanzienlijk vergroot is, van een maximale lengte van 19 centimeter gaat de 10.1 naar een lengte van net geen 26 centimeter. Desalniettemin oogt de Tab 10.1 een stuk verfijnder, voornamelijk doordat deze bijna een halve centimeter dunner is. Ook het gewicht van de Tab 10.1 valt alleszins mee, waar het origineel tegen de 400 gram aan zat, komt er nog niet eens de helft bij, terwijl de Tab 10.1 qua omvang wel bijna twee keer zo groot is. Volgens Samsung is dit dan ook de dunste en lichste 10 inch tablet die vandaag de dag op de markt is.

Zowel wat betreft software als het uiterlijk lijkt Samsung de zaakjes op het eerste gezicht aardig op orde te hebben. Android Honeycomb en het grotere scherm zullen het nodige verschil weten te maken. Ook wat betreft innerlijk is er echter weinig hetzelfde gebleven. In plaats van een singlecore 1.0 GHz processor heeft de Tab 10.1 de beschikking over nVidia’s dualcore Tegra 2-processor, welke normaliter hoge ogen gooit. Op zich wel enigszins verbazend, want Samsung heeft bewezen met de Galaxy S II smartphone, dat het ook chips uit eigen keuken heeft die zeer goed presteren, nog beter dan de nVidia Tegra chip. In samenwerking met een volle Gigabyte aan werkgeheugen is de Galaxy Tab 10.1 natuurlijk nog steeds een krachtpatser, volledig op de toekomst voorbereid. Hier kom ik natuurlijk op terug wanneer de benchmarks aan bod komen.



De Samsung Galaxy Tab 10.1 wordt in veel verschillende uitvoeringen uitgebracht. In Europa zit het inhoudelijke verschil hem vooralsnog voornamelijk in de aan- of juist afwezigheid van een 3G-module. De schijfruimte blijft op dit moment beperkt tot 16 gigabyte, er zullen echter later nog andere varianten komen met 32 en 64 GB aan opslagcapaciteit. De tablet beschikt niet over een microSD-slot om de opslagcapaciteit uit te breiden. Verder is de Galaxy Tab 10.1 te verkrijgen in twee kleuren, wit en zwart. Voor de 3G-variant wordt door Samsung een prijs van 599 euro gevraagd, voor de WiFi-variant legt men een adviesprijs van 479 euro neer.