3min

Tags in dit artikel

,

Uiterlijk en installatie

Uiterlijk


De GeminII M4 is een compacte processorkoeler die vergelijkbaar is met de bekende modellen van Scythe, de Shuriken-lijn. Hij kenmerkt zich vooral door zijn beperkte hoogte van 59 mm en een gewicht van slechts 210 gram. Eerdere modellen van de GeminII-lijn waren veel groter van stuk: soms boden ze zelfs plaats voor twee ventilatoren.



Coolermaster zet de processorkoeler in de markt als een compacte koeler speciaal bedoeld voor kleine behuizingen. Vooral van HTPC-gebruikers moet de aandacht worden getrokken.



De koeler maakt gebruik van vier koperen heatpipes met een dikte van zes mm. Deze heatpipes staan rechtstreeks in contact met de processor en geleiden de warmte naar aluminium vinnen. De afstand tussen de vinnen is erg klein



Opvallend is dat Coolermaster bij al zijn nieuwe modellen gebruikmaakt van de nieuwe CDC-technologie, maar dat nog niet heeft toegepast op zijn nieuwe GeminII M4. Hierdoor is de afstand tussen de verschillende heatpipes een stuk groter dan in vergelijking met de nieuwere modellen.

Aangezien er geen ouder model is van de GeminII M4, is er dus ook niet goed te zien of het wel heel veel verschil maakt.

Bij de GeminII M4 wordt, zoals gezegd, al een slimlineventilator geleverd met een hoogte van 15 mm ten opzichte van de reguliere 25 mm (breedte zit al berekend in de 59 mm)



Standaard is de ventilator al op de koeler geïnstalleerd en zit het geheel in een plastic omhulsel. De ventilator is een 120 mm-model dat gemaakt is van zwart, doorzichtig plastic. Hij beschikt tevens over een PWM-functie waardoor de rotatiesnelheid varieert van 500 tot 1600 rotaties per minuut.



Installatie


Voor de installatie is er gebruikgemaakt van een AM3-moederord, de Asus Crosshair IV Formula. De installatie gaat niet veel anders voor de andere sockets, aangezien enkel twee metalen beugels verschillen.



De eerste stap is het bevestigen van de twee beugels aan het koellichaam zelf. Dit gaat redelijk simpel aan de hand van twee schroeven. Deze beugels hebben aan de uiteindes haaks een stuk schroefdraad zitten. Deze moet even uitgelijnd worden met de bevestigingsgaten waartussen nog enkele rubberen opzetstukjes geplaatst moeten worden die dienen voor een een gelijkmatige druk en de preventie van kortsluiting.



Ondanks het lage gewicht van iets meer dan 200 gram is er toch gekozen voor een backplate. De uiteindes van het schroefdraad steken nu aan de achterkant van het moederbord uit waardoor ze vast geschroefd kunnen worden met de bijgeleverde moeren. Coolermaster levert nog een opzetstukje mee voor je schroevendraaier waarmee je de moeren mee aan kan draaien.

Al met al zit het geheel op deze manier stevig vast. Het uitlijnen en tegelijk de stand behouden om de moeren aan te draaien, is even een punt van aandacht, maar het is niet iets dat zorgt voor grote moeilijkheden.



De koeler laat voldoende ruimte vrij voor de geheugensloten, maar werkgeheugen met hoge heatspreaders passen niet in het eerste slot van de Crosshair IV Formula.