3min

Inleiding

Apple heeft net als veel andere fabrikanten de line-up van zijn laptops vernieuwd. Een van de redenen hiervoor is de komst van de nieuwe processoren van Intel, welke wederom een stuk sneller en energiezuiniger zijn dan de voorgangers.

Veel fabrikanten zetten momenteel in op de zogenaamde ultrabooks, enorm dunne laptops die toch over fatsoenlijke rekenkracht beschikken om er goed op te kunnen werken. Zo hebben alle grote merken zoals Acer, Asus, Samsung, HP, Dell, Lenovo en Toshiba al ultrabooks op de markt gebracht, de prijzen van deze ultrabooks lopen uiteen van zo’n 700 tot 1800 euro.

Het concept van de ultrabook is weliswaar in handen van Intel, maar het was Apple die de eerste ultrabook op de markt bracht, voordat Intel het concept überhaupt had gelanceerd. Apple kwam namelijk als eerste met de Macbook Air op de markt en creëerde hiermee een compleet nieuwe productgroep.

In deze review gaat het echter over een Macbook Pro Retina en niet over een Macbook Air. Toch zijn er enorm veel overeenkomsten met de Macbook Air en de ultrabooks als we goed naar de afmetingen van deze Macbook Pro Retina kijken, maar de belangrijkste feature van deze Macbook is natuurlijk het Retina scherm, dat we ook kennen van de iPhone en de iPad.Apple heeft met de Macbook Retina eigenlijk een extreme ultrabook gebouwd. Zoals gezegd beschikt deze Macbook over een Retina scherm, behalve dat het Retina scherm een extreem hoge resolutie van 2880×1800 pixels ondersteunt is de kleurweergave ook zeer goed. De normale Macbook Pro’s zijn een stuk dikker dan de Air modellen, alleen dat geldt niet voor de Macbook Pro Retina. Een normale Macbook Pro is 2,41 cm dik, een Macbook Air is op het dunste punt 0,3 cm en dat loopt op naar het dikste punt van 1,7 cm. De Macbook Pro Retina is 1,8 cm dik, waarmee het formaat dus dichter bij de Macbook Air en de ultrabooks staat dan bij de normale laptops en Macbook Pro’s. Als we naar de overige specificaties kijken zien we dat Apple heeft gekozen voor een SSD met een opslagcapaciteit van 256 GB, een krachtige mobiele quad-core i7 processor, 8 GB RAM aan werkgeheugen en een Geforce GT 650M videokaart. Deze videokaart is aanwezig voor het zware werk, bij normaal gebruik wordt de Intel HD Graphics 4000 GPU gebruikt die in de processor is verwerkt.

Al met al heeft Apple dus een extreme ultrabook gebouwd, veel beter kan een ultrabook vandaag de dag niet zijn. Zeker niet als we kijken naar het formaat van de behuizing. En ondanks deze hoge specificaties stelt Apple dat een accuduur van 7 uur haalbaar is, iets wat we uiteraard nog zelf gaan testen verderop in deze review. Deze extreme ultrabook gaat echter niet voor een prikkie over de toonbank, de adviesprijs is maar liefst 2279 euro. In deze review gaan we de Macbook Retina dan ook stevig aan de tand voelen en kijken of die dit prijskaartje waard is.