6min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Software en gebruikservaringSoftware


Qua software onderscheidt de iPhone 5 zich niet van eerdere modellen die eveneens iOS 6 kunnen draaien. Dit zijn de iPhone 3GS, 4 en 4S. Het komt geregeld voor dat Apple een nieuwe iPhone introduceert met een nieuwe en interessante functie, maar bij de iPhone 5 is dit uitgebleven. Voorbeelden waarbij dit wel gebeurde zijn bijvoorbeeld Siri en multitaskingmogelijkheden. Sommigen zijn van mening dat Apple dit doet om de telefoon interessanter te maken, volgens sommigen zijn bepaalde functies gewoon niet mogelijk op de eerdere toestellen vanwege limitaties van de hardware. Hoe dan ook, Apple ontketent met de iPhone 5 geen nieuwe discussie. Want softwarematig kan de iPhone 5 niets meer, beter of anders dan het voorgaande model, de iPhone 4S, of je moet de voor het scherm van de iPhone 5 herontworpen applicaties meetellen.

Techzine besteedde eerder al uitgebreid aandacht aan iOS 6, dat medio september op de markt kwam. Wil je meer weten over dit besturingssysteem, dan verwijs ik je graag door naar de recensie van Apple’s nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem.

Het verschil tussen apps die wel en niet ontworpen zijn voor de iPhone 5.

Gebruikservaring


Over het algemeen voelt de iPhone 5 overduidelijk aan als het snelste iOS-apparaat tot nog toe. Apps starten razendsnel op en het systeem is zeer responsief bij invoer van de gebruiker. Ik heb tijdens de periode van enkele dagen dat ik de iPhone 5 gebruikt heb geen enkele vorm van haperingen ervaren. Ook andere problemen bleven achterwege.

Als een applicatie nog niet klaar is gemaakt voor de iPhone 5, wordt deze weergegeven met een zwarte balk boven en onder het toestel. Het is aan de ontwikkelaars van de applicaties om de ondersteuning voor de iPhone 5 uit te rollen. De balken zijn niet storend, maar natuurlijk wordt wel duidelijk dat applicaties nog veel extra schermruimte kunnen krijgen. De balken zijn aan de boven- en onderkant zo’n 0,6 centimeter hoog, waardoor apps in totaal 1,2 centimeter verticale ruimte extra kunnen krijgen.

Bellen


Met de iPhone 5 bellen is een prima ervaring. Zelf merk je niet veel van de drie microfoons die het toestel huisvest, dat is een voordeel dat je eigenlijk voor de andere persoon aan de lijn koopt. Wel ondersteunt de iPhone 5 ook een breder spectrum voor het geluid in telefoonnummers, waardoor stemmen natuurlijker klinken. Voor deze techniek moeten beide toestellen dit echter wel ondersteunen.

Het bellen met de iPhone 5 gaat als vanouds prima. Met de iPhone 4 was er destijds een groot drama rondom de antenne, maar de iPhone 5 heeft op alle manieren van vasthouden een prima ontvangst, ook in gebieden waar de dekking minder goed is.

De iPhone 5 biedt overigens ook ondersteuning voor LTE-netwerken. In Nederland zijn deze netwerken nog zeer schaars, maar in principe zou je klaar moeten zijn voor de toekomst, ware het niet dat het nog onduidelijk is of de iPhone 5 en de Nederlandse LTE-netwerken met elkaar overweg kunnen. Telecomproviders KPN, Vodafone en T-Mobile hebben de zaak in eigen hand wat dat betreft.


Geluid


De iPhone 5 heeft een relatief krachtige speaker aan boord. Je kan de muziek tamelijk hard zetten. Ook op het hoogste volume blijft de kwaliteit van het geluid overigens goed. Vervormingen, schrille stemmen of ruis blijven allen achterwege.

Accu


De accu van de iPhones blijft in mijn ogen vooralsnog altijd een heikel punt. Normaal gezien draait een iPhone maar een dag op één lading en dat is ook met de iPhone 5 het geval, hoewel ik het idee heb dat de accu wel verbeterd is. De overgebleven lading is aan het einde van de dag groter dan bij eerdere iPhones, maar toch zeker niet genoeg om het nog een dag extra mee uit te zingen. Dit is op zich echter wel een prestatie, omdat de iPhone 5 een stuk dunner is dan zijn voorgangers. Apple maakt de beloftes waar, maar eigenlijk zou ik nog veel meer accuduur willen.

Internet


De iPhone 5 is voorzien van de Safari-browser van Apple. Deze browser heeft met de update van iOS 6 en OS X Mountain Lion integratie met iCloud gekregen. Je kan zo op het ene apparaat gaan browsen en de tabbladen vervolgens op een ander toestel openen om verder te gaan.

Qua browsing-snelheid is de iPhone 5 weer duidelijk een verbetering. Zowel op WiFi als 3G gaat het browsen sneller dan voorheen. Safari is daarnaast één van de applicaties waar de extra schermruimte echt tot zijn recht komt. Er wordt immers meer van een website getoond.Toetsenbord


Het toetsenbord is bij de iPhone 5 onder handen genomen, omdat het scherm groter is geworden. Als je de iPhone in portretmode hebt, merk je hier natuurlijk niets van, het gaat om de landschapsmode. Het toetsenbord is enigszins breder geworden, maar Apple heeft er opvallend genoeg voor gekozen om links en rechts een klein beetje ruimte over te laten. Wellicht is uit tests gebleken dat de toetsen anders te ver uit elkaar zouden liggen. Bij applicaties die niet klaar zijn voor de iPhone 5 wordt het toetsenbord in landschapsmode wel in zijn volledige grootte weergegeven, waarbij de zwarte balken dus overlapt worden. Een goede keuze van Apple.

Het toetsenbord werkt dankzij de subtiele veranderingen prima op de iPhone 5, al was er overigens niets mis met het toetsenbord op de vorige iPhones.


Scherm


Het scherm is uitwendig gezien de grootste verbetering. Voor de eerste keer sinds de originele iPhone uit 2007 koos Apple er voor om de schermgrootte aan te passen. Dat is niet iets wat het bedrijf zomaar doet, waarschijnlijk zal deze schermafmeting de komende jaren dan ook de standaard blijven. Apple heeft er voor gekozen om enkel in de lengte uit te breiden, wat in de hoogte 176 pixels extra oplevert. De resolutie van het scherm is nu 1136 bij 640 pixels.

Apple heeft niet zomaar voor 176 pixels extra gekozen overigens. De iPhone 5 heeft een breedbeeldscherm en dat betekent natuurlijk ook dat breedbeeldvideo’s op het volledige scherm weergegeven kunnen worden. Weg dus met die zwarte balken tijdens video’s.

Ook in andere apps zal je de extra schermruimte goed kunnen gebruiken. Sowieso is de extra rij iconen op het hoofdscherm al prettig, maar de extra ruimte komt goed van pas in apps zoals Mail, Twitter en Facebook. Het is nog even wachten tot het grootste deel van de apps klaar zijn voor de iPhone 5, maar elke dag kan ik weer een aantal updates voor de iPhone 5 installeren, dus het tempo zit er goed in.

Naast de extra ruimte levert het scherm ook betere kleuren en de helderheid is eveneens opgeschroefd en het is erg prettig dat het scherm aanzienlijk minder spiegelt, waardoor je het scherm ook makkelijk kan aflezen als je je buitenshuis bevindt. Wel zo handig bij een mobiele telefoon. Natuurlijk was de Retina-display van de iPhone 4 en 4S al erg goed, dankzij de hoge resolutie. De verbeteringen wat betreft de kleurweergave doen er echter nog duidelijk een schepje bovenop. Uit metingen van DisplayMate bleek dat de iPhone 5 kwalitatief gezien momenteel het beste scherm bevat en ik kan dit alleen maar beamen, het is een feest om naar te kijken.Lightning


In 2003 introduceerde Apple de 30 pins dock-connector. Negen jaar later is het tijd voor een nieuw soort aansluiting, wat zowel voor- als nadelen met zich meebrengt. Zonder adapter is de iPhone 5 natuurlijk niet geschikt voor gebruik met de huidige accessoires. Daarnaast worden al je oude kabels eveneens onbruikbaar in combinatie met deze smartphone.

De voordelen zijn echter ook niet mis. Het eerste dat opvalt is dat de aansluiting veel kleiner is. Het levert Apple veel extra ruimte op om andere hardware in de telefoon te kunnen plaatsen. Daarnaast kan de kabel zowel op normale wijze als achterstevoren op de aansluiting worden aangesloten, doordat de pinnen dynamisch toegewezen kunnen worden. Het lijkt een onbelangrijke toevoeging, maar hoe vaak zit je naar een kabel te staren om te zien hoe deze in een apparaat gestoken moet worden? Bij de iPhone 5 is dit verleden tijd.