3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Inleiding

Al jarenlang houdt Apple er een aparte strategie op na als het gaat om smartphones. Het Amerikaanse bedrijf komt niet om de zoveel weken met een nieuw model op de markt, maar lanceert slechts één keer per jaar een nieuw toestel en tot nog toe gaat het dan om het jaar zelfs om een herziening van het huidige model. Denk hierbij aan de iPhone 3G en 3GS en de iPhone 4 en 4S. Overigens is deze strategie al veel ouder, Apple lanceert doorgaans ook maar eens per jaar een nieuwe reeks iPods.

Dit jaar is het echter tijd voor een nieuwe iteratie van de iPhone, welke als iPhone 5 door het leven zal gaan. Na de originele iPhone, de 3G, 3GS, 4 en 4S is dit de zesde iPhone die de wereld te zien krijgt. Met de komst van de iPhone 5 wordt de iPhone 3GS niet langer verkocht en de iPhone 4 en 4S nemen respectievelijk de plaats in als budget- en mid-range-model, voor zover dat gezegd kan worden met losse toestelprijzen van 379 en 559 euro.De meest opvallende wijzigingen aan de iPhone qua hardware zijn ongetwijfeld het scherm dat in de hoogte is opgerekt, waardoor het scherm een diagonaal van 4 inch krijgt. Verder is er ondersteuning voor 4G, maar het is nog onduidelijk of de iPhone 5 en toekomstige Nederlandse 4G-netwerken wel met elkaar overweg kunnen. Een andere nieuwigheid is de Lightning-aansluiting, waarmee Apple voor het eerst sinds 2003 afstapt van de Dock-connector, welke het bedrijf sinds 2003 gebruikte voor de mobiele apparaten zoals de iPod, iPhone en iPad.

De iPhone 5 is het eerste product dat is voorzien van Apple’s A6-processor, welke door de ontwikkelaars van Apple zelf werd ontworpen, maar gebaseerd is op ARM-architecuur. De processor bevat vier rekenkernen en volgens de laatste berichten wordt het grafische werk geleverd door een triplecore-GPU. In vergelijking met de A5-processor in de iPhone 4S is dat een grafische kern extra, de A5X-processor van de nieuwe iPad bevat echter vier GPU-kernen. Apple belooft dat de A6-processor tweemaal zo snel is als de A5-processor, zowel wat betreft rekentaken als grafisch werk. Natuurlijk gaan we deze bewering verderop in de review ook zelf toetsen.De iPhone 5 heeft een adviesprijs van 670 euro voor het 16 GB-model zonder abonnement. De 32- en 64 GB-modellen kosten respectievelijk 772 en 873 euro, wat natuurlijk niet mis te verstane prijzen zijn. Ter vergelijking, het populairste vlaggenschip onder de Android-apparaten, de Samsung Galaxy S III, kost met 16 GB aan opslagruimte rond de 500 euro in onze prijsvergelijker. De Nokia Lumia 920, een van de high-end Windows Phone 8-toestellen zal naar alle waarschijnlijkheid een prijs tussen de 599 en 649 euro krijgen. Apple is dus als vanouds de duurste aanbieder van smartphones.

De nieuwste smartphone van Apple is verkrijgbaar in twee kleurvarianten, namelijk wit en zwart. Bij de witte variant is de achterkant zilverkleurig, bij de zwarte versie is de achterkant antracietkleurig.