2min

Introductie

Een jaar geleden kwam Apple met twee nieuwe iPhones op de proppen, ditmaal is dat wederom het geval. De aanpak is echter volledig anders. De iPhone 5C van vorig jaar was een afgeleide van de iPhone 5, terwijl de iPhone 5S het nieuwe topmodel was. Dit jaar zijn er in feite twee nieuwe topmodellen, waarbij de schermgrootte voor het verschil zorgt.

In dit artikel behandel ik de iPhone 6, binnen afzienbare tijd volgt een recensie over de grotere iPhone 6 Plus. In beide gevallen zijn de smartphones groter dan de voorgaande smartphones van Apple. Daarmee voldoet het Amerikaanse bedrijf aan de roep van de consument om grotere toestellen te introduceren.


Hoogtepunten van de reguliere iPhone 6 zijn natuurlijk het scherm van 4,7 inch, maar ook zaken als de dunne metalen behuizing, Touch ID-scanner en de Apple A8-chipset mogen niet vergeten worden. Apple gaat met deze zaken de concurrentie aan met de vlaggenschepen van andere merken zoals HTC, Nokia, Samsung en Sony. Het grootste verschil met die toestellen is echter de aanwezigheid van het eigen besturingssysteem iOS 8 in plaats van Android of Windows Phone. Over iOS 8 heeft Techzine reeds een recensie gepubliceerd, welke je hier al kunt bekijken.

In de onderstaande tabel vind je een greep uit het aanbod aan concurrerende toestellen. Hierbij heb ik me beperkt tot de toestellen die ik qua schermgrootte nog enigszins vergelijkbaar vind met de iPhone 6, de LG G3 zie ik dankzij het scherm van 5,5 inch bijvoorbeeld als een concurrent voor de iPhone 6 Plus.

Model Prijs (afgerond)
Huawei Ascend P7 (review) 330 euro
Nokia Lumia 930 (review) 460 euro
Sony Xperia Z3 Compact (hands-on) 490 euro
Samsung Galaxy S5 (review) 505 euro
HTC One (M8) (review) 550 euro
Apple iPhone 5S (review) 590 euro
Apple iPhone 6 700 euro

De Apple iPhone 6 heeft een adviesprijs van 699 euro voor de versie met 16GB en is verkrijgbaar in de kleuren goud, spacegrijs en zilver. Voor 100 of 200 euro extra wordt de opslagruimte verhoogd naar respectievelijk 64 en 128GB. Daarmee zijn de tussenstappen qua opslagruimte op aantrekkelijke manier gewijzigd en zou ik als consument zeker overwegen om in plaats voor 16GB te opteren voor de uitvoering met 64GB.

Zoals elk jaar opnieuw gezegd kan worden van de iPhone: hij is niet goedkoop, Apple is echter ook niet direct op zoek naar algemene heerschappij op de markt.