3min

Introductie

In september introduceerde Apple de iPhone 5S, het nieuwe topmodel dat een tussentijdse update van de iPhone 5 is. Die iPhone 5 is overigens direct uit de verkoop gehaald, omdat Apple voor het eerst ook een tweede model introduceerde; de iPhone 5C.

Zoals tot op heden altijd het geval was bij Apple’s S-modellen, blijft het uiterlijk nagenoeg hetzelfde. Wel introduceerde de Amerikaanse fabrikant twee nieuwe kleuren en verdween ook een variant. Het grootste verschil in gedaante is de home-knop, die voor het eerst aanzienlijk op de schop is gegaan. Niet langer wordt het alom bekende vierkantje met afgeronde hoeken getoond in een holle drukknop. De knop is nu voorzien van een metalen ring, met daarin een plat vlak dat niet alleen ingedrukt kan worden, maar ook gelijk dient als een vingerafdrukscanner. Deze functionaliteit is niet geheel uniek, maar werd nog niet eerder op zo’n grote schaal geadopteerd.


De iPhone 5S is op het moment van schrijven nog niet verkrijgbaar in België en Nederland en officieel gezien is het daarom afwachten wat de prijs zal bedragen als het moment daar is. In Duitsland is de smartphone al wel in de verkoop gegaan en daar kunnen we de prijs dus wel redelijk op baseren. De goedkoopste variant van de iPhone 5S bevat 16GB opslagruimte en gaat in ons buurland over de toonbank voor 699 euro. De prijs van versies met 32 en 64GB opslagruimte gaat in stappen van 100 euro omhoog. De telefoon is verkrijgbaar in drie kleuren; goud, zilver en spacegrijs. De zwarte variant wordt bij de iPhone 5S niet gehanteerd. Voor de vrolijke kleuren moet men overigens bij de iPhone 5C zijn.

Model Prijs
Huawei Ascend P6 (review) 370 euro
BlackBerry Z10 (review) 370 euro
Nokia Lumia 925 (review) 395 euro
Samsung Galaxy S4 (review) 485 euro
Sony Xperia Z (review) 500 euro
LG Optimus G Pro (review) 500 euro
LG G2 550 euro
Apple iPhone 5 (review) 560 euro
HTC One (review) 560 euro
Sony Xperia Z1 (review) 650 euro
Apple iPhone 5S 699 euro (adviesprijs)

De high-end markt is goed gevuld met concurrenten. Zoals in de bovenstaande tabel te zien is, is de iPhone 5S bij introductie waarschijnlijk de duurste smartphone in zijn soort. Apple is nooit een prijsvechter geweest en zal dat naar eigen zeggen ook nooit worden. Mensen die Apple-producten kopen weten dat ze een meerprijs betalen voor andere aspecten dan alleen de hardware.

Zo weet je bijvoorbeeld dat je een telefoon koopt die jarenlang van updates wordt voorzien, dat kunnen we vooralsnog niet stellen van de toestellen van concurrenten, waarbij de ondersteuning doorgaans na twee jaar wel op zijn einde loopt. Die stelling gaat zelfs op voor Google’s eigen telefoons zoals de Google Nexus S, die eind 2010 werd geïntroduceerd en vastzit op Android 4.1 Jelly Bean dat medio 2012 werd uitgebracht. Apple’s iPhone 3GS stamt uit 2009 en kreeg anno 2013 geen update meer naar iOS 7. Deze telefoon was dus vier jaar up-to-date.

Het recensie-exemplaar voor dit artikel is beschikbaar gesteld door iPhoned.nl, waarvoor dank!