2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Inleiding

HP is al sinds jaar en dag marktleider op de PC-markt, maar dit wordt met de dag lastiger doordat de markt steeds verder aan het afbreken is dankzij de komst van producten zoals tablets en smartphones. Ook HP kan dus niet op zijn lauweren rusten en moet blijven innoveren. Vandaag bespreek ik de Spectre Ultrabook 14, een laptop voor het high-end segment.

De high-end laptop met Windows 8 is voorzien van een touchscreen, de ander weer niet. De Spectre Ultrabook 14 is eentje uit de laatste categorie, hoewel je dat op het eerste oog misschien niet direct zou zeggen vanwege de dikte van het scherm. HP pocht met de Spectre Ultrabook 14 vooral met de prestaties die het bedrijf heeft geleverd op het gebied van uiterlijk, volgens de Amerikaanse fabrikant heeft geen enkele notebook zo’n strak ontwerp als de Spectre Ultrabook 14.


Dat komt onder andere door het gebruik van glas, wat HP een primeur geeft. Volgens de fabrikant is er nog nooit een laptop op de markt gekomen waarbij in meerdere lagen glas gebruikt werd. De Spectre Ultrabook 14 bevat een krasbestendige glazen plaat aan beide zijden van het scherm, maar ook rondom het touchpad. Ondanks het gebruik van glas, wat natuurlijk relatief zwaar is, blijft het gewicht van de Spectre Ultrabook 14 onder de 2 kilogram, waardoor de draagbaarheid zeer intact blijft.

De HP Spectre Ultrabook 14 vind je in de prijsvergelijker van Techzine momenteel terug voor een niet al te malse prijs van zo’n 1499 euro. Dat is dan ook gelijk de adviesprijs van HP, het is te verwachten dat prijsvechters binnenkort onder die prijs gaan zitten om meer concurrentie te creëren. Vooralsnog is de Spectre Ultrabook 14 echter enkel te koop bij een select aantal retailers: Bol.com, Paradigit, Dixons, MyCom en CoolBlue.

Voor deze prijs heeft HP flink wat concurrentie te verduren. Zo is er bijvoorbeeld Samsung met de Series 9-ultrabooks, welke qua prijs ver onder de Spectre Ultrabook 14 zitten en er toch dezelfde processor en schermresolutie op nahouden terwijl ook het werkgeheugen en de opslagruimte niet voor elkaar onder doen. Ook Lenovo heeft met de Thinkpad X1 Carbon een ijzer in het vuur. Voor een vergelijking tussen deze systemen kan je terecht op deze pagina. Het is dus maar zeer de vraag of de Spectre Ultrabook 14 wel competitief geprijsd is.