3min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Inhoud, uiterlijk en bouwkwaliteit

Inhoud


De HP Spectre Ultrabook 14 wordt geleverd met een acculader, een draaghoes en een aantal boekjes en een schoonmaakdoekje. Vooral het meeleveren van een draaghoes kunnen we waarderen, dat is in onze ogen een grote meerwaarde.


Uiterlijk


De HP Spectre Ultrabook 14 moet het mede hebben van zijn uiterlijk, dat is afgaande op de prijs wel duidelijk omdat de specificaties van het systeem niet uitmuntend zijn vergeleken met andere systemen. Gelukkig zit het op dit gebied best snor, want het gebruik van glas is wat mij betreft een onverdeeld succes.

Maar zelden zag een laptop er van buiten zo minimalistisch uit, zelfs Apple, de heer en meester in het minimalisme in technologische producten, zou toegeven dat HP goed werk heeft geleverd met de deksel van de Spectre Ultrabook 14. Zoals vermeld, het LCD-paneel is zowel aan de voor- als achterkant bedekt met een glazen plaat. De achterkant is zwart en volledig plat, wat een mooier geheel maakt van de laptop. Wel moet direct gezegd worden dat vingervlekken zéér eenvoudig op de glasplaat blijven staan. Ze zijn met je mouw gelukkig ook weer makkelijk weg te vegen, maar het doet toch af aan het uiterlijk.

De glasplaat die HP rondom het touchpad heeft geplaatst vind ik persoonlijk wat minder geslaagd, omdat deze hoger is dan de rest van de onderkant van de behuizing en dat is in mijn ogen dan weer afbreuk aan het minimalistische uiterlijk dat met het deksel werd ingezet.


Opvallend zijn de vele Beats-logo’s op de behuizing. Het bekende logo komt maar liefst driemaal terug en dat is natuurlijk ook wat veel van het goede, maar misschien spreekt het de gemiddelde Beats-gebruiker juist aan dat de laptop er vol mee staat.

HP heeft naast glas ook plastic en siliconen gebruikt voor de behuizing. Het gedeelte rondom het toetsenbord en de zijkant van de Spectre Ultrabook 14 is van plastic, de onderkant van het systeem is van siliconen, wat stroef is en de laptop dus meer grip geeft op de ondergrond.


Bouwkwaliteit


Een van de dingen die we bij Techzine erg belangrijk vinden is de bouwkwaliteit van de producten. Bij laptops, die vaak toch gedurende een periode van 2 tot 3 jaar van hot naar her gesleept worden, is de bouwkwaliteit al helemaal belangrijk.

Het scherm van de Spectre Ultrabook 14 voelt stevig aan. Het wil wel eens voorkomen dat het scherm eenvoudig te buigen is, maar het frame van het scherm is van metaal en dan is de buigzaamheid sowieso niet groot. In de basis lijkt de stevigheid van het scherm dus in orde, maar dat blijkt bij een nadere inspectie toch wat anders te liggen. Ondanks het gebruik van glas als afdekking van het scherm, blijkt het paneel niet geweldig goed beschermd te zijn. Als er druk wordt gezet op de voor- of achterkant, gaat het scherm lokaal flikkeren, daar had ik persoonlijk meer van verwacht.

Ook de behuizing is niet zo stevig als op het eerste oog lijkt, wat mij betreft komt dit door het gebruik van plastic. Als je op een willekeurige plek op de behuizing drukt, zakt het systeem bij enige kracht al ver in elkaar, wat voor de hardware geen goed nieuws kan zijn.

Het scharnier van het scherm is overigens dik in orde. De scharnieren willen namelijk wel eens slap zijn, waardoor het scherm dichtvalt als je het systeem optilt. Een ander veelvoorkomend probleem is dat als je de hoek van het scherm verandert, deze nog aan tijd heen en weer klappert. Ook hier heeft de Spectre Ultrabook 14 geen last van.

Toch, voor een bedrag van 1.499 euro had ik op dit gebied meer verwacht van HP.