Inleiding

Het is inmiddels al maanden geleden dat Microsoft de wereld verbaasde door eigen tablets aan te kondigen. De softwaregigant kwam op de proppen met een Windows RT- en een Windows 8-systeem, welke inmiddels in de Verenigde Staten beide beschikbaar zijn. In Nederland hebben we lang moeten wachten, maar is het goedkopere Windows RT-model inmiddels eindelijk beschikbaar. Het was lang wachten en dat kan natuurlijk ook wel zo zijn voordelen hebben, want inmiddels is de Windows Store een stuk beter gevuld dan dat bij de lancering aan de andere kant van de Atlantische Oceaan het geval was.

Vorige week recenseerde ik al de Asus VivoTab RT, welke eveneens op Windows RT draait. Dat was an sich een redelijke tablet, maar deze werd verpest door het aanbod van software. Van te voren kunnen we dus al stellen dat het voordeel van de extra tijd niet voldoende is geweest en dat dit ook toepasbaar zal blijven op de Surface RT op dit moment. Men moet geduld hebben voordat Windows RT-tablets echt hun potentie waar maken. Met een grote partij als Microsoft als drijvende kracht achter dit besturingssysteem is het vertrouwen echter aanwezig dat dit alsnog goed moet komen op termijn.


De Surface RT is net als Asus’ tablet voorzien van een Tegra 3-processor van Nvidia. Beide tablets beschikken bovendien over 2GB aan werkgeheugen. Het scherm is echter een halve inch groter, maar de resolutie blijft gelijk.

Microsoft brengt verschillende varianten van de Surface RT uit waarbij het verschil hem zit in accessoires en opslagruimte. Er zijn varianten met 32 en 64GB aan schijfruimte verkrijgbaar vanaf respectievelijk 490 en 580 euro. Verder kan men ook kiezen voor de uitbreiding met een Touch Cover, een aanraakgevoelig toetsenbord wat de productiviteit flink moet verhogen. De Surface RT is verkrijgbaar in bundels met deze Touch Cover, wat zo’n 100 euro extra kost.