Inhoud, uiterlijk en bouwkwaliteit

Inhoud


Van Microsoft ontving ik de 32GB variant met zowel een Touch Cover als een fysiek toetsenbord dat beter bekend staat onder de naam Type Cover. Deze accessoire kost nog eens 130 euro extra en de Surface RT wordt niet in een bundel geleverd met dit toetsenbord. Dat is dus nog een extra investering die sommigen moeten maken, indien ze een extra toetsenbord willen, maar de Touch Cover niet vertrouwen.

In de doos vind ik verder een aantal handleidingen en een lader. Deze lader is ongetwijfeld ontworpen met Apple’s MagSafe-adapter in het achterhoofd, deze is voorzien met magneetjes en sluit dus eenvoudig aan op de tablet. Mocht je een keer per ongeluk tegen de draad aanlopen dan zou deze los moeten schieten en blijft de tablet in leven. Voor tablets is zo’n aansluiting uniek, zelfs Apple doet dit niet bij de iPad’s.Uiterlijk


De Surface RT heeft een goed doordacht ontwerp. Een van de positieve opvallers is natuurlijk de standaard die in de behuizing is ingebouwd. Dankzij deze standaard kan je de tablet makkelijk rechtop zetten zodat je prima kan werken aan een bureau.

Afgezien van deze slimme standaard is het uiterlijk van de Surface RT wel wat saai te noemen. De tablet wordt alleen geleverd in het zwart. Aan de voorkant is de tablet dan afgewerkt met een glanzende laag, de achterkant is mat en valt dus weinig op. Het is een heel zakelijk uiterlijk, hoewel dit niet Microsoft’s zakelijke tablet is. Dat is de Surface Pro.


Aan de voorkant vind je het grote touchscreen. Dit scherm heeft een 16:9-verhouding en dat zorgt er voor dat je de Surface RT eigenlijk alleen maar liggend zal gebruiken. Ik vind dat persoonlijk wel een nadeel, een iPad gebruik je bijvoorbeeld even gemakkelijk in portretstand als in landschapsmode dankzij de 4:3 verhouding. Onder het scherm zit een aanraakgevoelige Windows-knop die je laat wisselen tussen het startscherm en de laatst actieve applicatie. Boven het scherm zit een 720p-camera en een lichtsensor.

Aan de achterkant vinden we dus de standaard die uit te klappen is middels een uitsparing aan de linkerzijde van de behuizing. Onder deze standaard zit een micro SD-poort waarmee de opslagruimte flink kan worden uitgebreid. Verder is er voorzien in een tweede camera, die Microsoft een beetje naar boven heeft gekanteld vanwege de standaard van de Surface RT. Slim, maar als je foto’s dan wel video’s wilt schieten uit de losse hand, is het even zoeken. De camera schiet video’s eveneens met een 720p-resolutie. Beide camera’s schieten foto’s in een resolutie van slechts 1 megapixel.


Aan de zijkanten vinden we knoppen om de tablet aan en uit te zetten en het volume te wijzigen. Verder zijn er stereospeakers, een koptelefoonaansluiting, een USB 2.0-poort en een micro HDMI-aansluiting.

Bouwkwaliteit


De Surface RT voelt aan als een stevige tablet die wel tegen een stootje kan. Het enige onderdeel dat wat minder stevig aanvoelt is de standaard, wat logisch is omdat het een flexibel onderdeel moet zijn.

De afwerking van de tablet is geweldig. De behuizing bestaat uit één stuk metaal, wat Microsoft VaporMG noemt. Dit is een aluminiumlegering die drie keer zo licht en toch duurzaam is. Het materiaal voelt inderdaad erg stevig en aansluitingen zitten perfect verwerkt.