4min

Tags in dit artikel

, ,

Trust FF380 Force Feedback Racemaster

Deze week heb ik de FF380 Force Feedback Racemaster van Trust onder de loep genomen. Toen ik het pakket kreeg van Trust met onder andere dit stuurwieltje was ik dol enthousiast, ik heb het stuurtje eens nader bekeken en het zag er allemaal erg goed uit! Het stuur zelf is van een lekker stroef rubber gemaakt waardoor je handen absoluut niet kunnen uitglijden over het stuur. Er zitten net zoals in de duurdere auto’s zoals Ferrari en Porsche flippers achter het stuur, de flippers reageren heel snel en zijn makkelijk en ligt te bedienen. Wat me opviel was toen ik aan het stuur draaide er een soort van wrijvend geluid tevoorschijn kwam. Dit heeft alles te maken met de motoren die in het stuur bevestigt zijn voor de force feedback, maar ik vond het toch irritant.


Toen ik verder in de doos keek kwam ik de pedalen tegen, deze stralen een snel en sportief uiterlijk uit. De pedalen voelen goed aan en dankzij het rubberen stuk dat ze voor de pedalen bevestigt hebben slippen je voeten absoluut niet van de pedalen af, zelfs mensen met schoenmaat 47/48 of groter hoeven zich geen zorgen te maken (zoals ik) dat de pedalen te klein zijn, ook raken ze nog makkelijk het rubberen gedeelte. Toen kwam het grote moment! Ik ging heel de boel installeren op mijn systeem.

Heel de installatie kan je gewoon in het Nederlands volgen, en ik had de gebruiksaanwijzing dan ook niet nodig om de boel aan te sluiten, alles is ontzettend eenvoudig aan te sluiten, stekker in het stopcontact, pedalen op het stuurtje aansluiten, voeding naar het stuurtje aansluiten en de cd-rom doet de rest van het werk.Het stuur zit vol met rubberen knoppen en een grote zuignap zodat alles op zijn plaats blijft als je intensief aan het racen bent. Ook zit er een extra klem in de doos zodat je hem nog eens extra stevig aan je bureau/tafel kan bevestigen. Op het stuur zelf zitten een 6 tal knoppen en een soort van navigatieknop (links, rechts, boven, benden) zodat je door eventuele menu’s kan lopen en in game kan je met deze knop de views veranderen (camera posities). Ook zitten er 2 indicatie lampjes op om te laten zien of het stuurtje wel goed aangesloten zit op de usb poort en de voeding. Nu ik alles aangesloten had kon ik beginnen met het testen van het stuurtje.Voor de test heb ik gekozen voor het spel: Need For Speed Hot Pursuit 2. toen ik het spel opstarten kwam hij met de melding dat hij een FF380 Force Feedback Racemaster gedetecteerd had. Nadat ik een vette Porsche uitgekozen had voor onder mijn kont, kon het racen eindelijk beginnen! Het aftellen was begonnen 3…2…1…GO! Ik gaf een dot gas en de bolide ging er als een gek vandoor! Het stuurtje reageerde goed op mijn stuurcommando’s en door de 1e drie bochten was ik ook zo doorheen, en toen kwam het. Bij de 4e bocht ging het mis omdat ik niet zat op te letten en ik raakte in de berm, het stuur begon te trillen, ik draaide het stuur weer naar de weg toe, toen voelde ik een lichte tegenwerking (net zoals in het echt) toen ik weer op de weg was voelde ik dat het stuurtje weer soepel stuurde.Inmiddels kwam de volgende lange bocht eraan ik vloog er met een rotgang doorheen en ik voelde weer een tegenwerking van het stuur, ik moest me flink concentreren en goed reageren op die tegenwerking anders sta je zo achterstevoren. Na dit alles te hebben overleefd dacht ik plots dat het stuur wat doordraaide, ik voelde telkens een grote schok in het stuur. Plots begreep ik het toen ik naar achteren keek, er was een politie auto die steeds tegen mijn bumper aan stoten om mij van de weg te krijgen! Ik drukte het gaspedaal helemaal in en ging er als een gek vandoor. In de verte zag ik een grote heuvel waar ik overheen moest rijden, toen ik er eenmaal aanbeland was en flink over de heuvel heen sprong en op de grond neerkwam, voelde ik de klap in het stuur! Ik kan zo nog even doorgaan met wat het stuur allemaal laat voelen en voor elkaar krijgt maar daar heb ik helaas de ruimte niet voor :)Voor meer informatie kan je terecht op de site van Trust zelf: www.trust.com/12933. Ten slotte wil ik Trust.nl nog even bedanken voor het beschikbaar stellen van deze hardware.

Table of contents