2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Inspire 6.1 6700 van Creative

Het nieuwe vlaggenschip van Creative, de Inspire 6.1 6700. Deze speakerset is de top of the bil (voor pc gebruik) en ziet er nog goed uit ook! De Inspire 6700 onderscheid zich van de andere speakers door het 6.1 geluid. 6.1 staat voor 6 speakers en 1 subwoofer, tot nu toe was 5.1 het parade paartje maar dat is nu dus gedaan. Ikzelf heb ook een boxenset van creative, namelijk de: Desktop Theater 5.1 DTT2500 Digital (Creative en Cambridge Soundworks), dus ik was erg benieuwd of deze speakerset nog beter kon presteren dan de wat oudere speakerset van mij, en ik moet zeggen het is beter, stukken beter zelfs. Ik weet niet hoe ze het voor elkaar krijgen maar het geluid is een stuk intenser en de bas heeft meer volume gekregen en klinkt ook een stuk “voller”.

Nu hoor ik je al denken een 6.1 speakerset….maar er zijn “bijna” geen 6.1 geluidskaarten? En wat moet ik dat weer met mijn pas gekochte 5.1 kaart? Creative heeft er een goede oplossing voor gevonden! De zesde speaker (ook wel de back central satelliet genoemd) is namelijk een samengevoegd geluid van de achterste, linker en rechter speaker, en hoeft hierdoor geen extra aansluiting. Achter de subwoofer zit een schakelaar waar je kan instellen of hij een 5.1 geluid naar 6.1 moet converteren of dat je daadwerkelijk een 6.1 geluidskaart hebt.

De voorste en tevens de middelste speaker (die groter is dan de andere 5 speakers) is de krachtigste speaker van alle 6, namelijk 20 watt RMS. Deze speaker wordt vooral gebruikt om stemweergave heel nauwkeurig voort te brengen. Voor de speakers zit er een zwart stoffen kapje, deze is standaard zwart maar is ook verkrijgbaar in blauw en steenrood. Mocht je een beetje van wat extremer houden kan je de kapjes er gewoon afhalen door te trekken. Als je de kapjes eraf haalt zie je pas echt wat voor speakers erin zitten. En ik kan je vertellen ze hebben een leuke “plastik” conus, en vooral de subwoofer ziet er erg :P uit zonder zo’n kap ervoor.

Zoals ik al eerder zei de subwoofer heeft een krachtigere en zuiverder geluid. De subwoofer is van hout (de echte muziek/geluid liefhebbers weten dat een houten subwoofer gewoonweg het beste klinkt!) De krachtigere en zuiverder geluid komt door de speciale “tube” (dat grote gat in de subwoofer) ze hebben de tube aan de voor en achter kant afgerond, waardoor het geluid beter verdeeld word in de kamer. (zie tekening hieronder voor meer uitleg)

Oude subwoofer tube.
Nieuw subwoofer tube.