3min

Tags in dit artikel

,

De Sunbeam Rheobus Fan Controller

We hebben al eens eerder een fan controller op TweakZone ge-reviewed (Vantec Nexus Fan Controller) die in de kleuren wit en zwart verkrijgbaar waren. Nu hebben we echter een exemplaar dat in aluminium is uitgevoerd. De Sunbeam Rheobus Fan Controller is de volledige naam van dit stukje hardware. De fan controller heeft vier draaiknoppen waarmee je de snelheid van de fans in je computer kan regelen. Je kan van de vier aansluitpunten elk tot maximaal 20 Watt besteden. Dus vier maal 20 Watt. Dat je maar vier aansluitingen hebt en dat je maar vier draaiknoppen hebt om de fans te regelen betekend nog niet dat je maximaal vier fans kan aansluiten! Je hebt per aansluiting 20 Watt, dus als je twee fans van elk 8 Watt hebt kan je die gewoon aansluiten op een aansluiting. Zolang je maar niet over die 20 Watt gaat werkt alles prima!


De Sunbeam Rheobus Fan Controller komt met een complete uitrusting. Alles wat je nodig hebt om de boel aan te sluiten en te monteren word bij de fan controller geleverd, namelijk:

  • De Sunbeam Rheobus Fan Controller (5,25 bay)
  • Splitter voor de voedingkabel
  • De benodigde schroefjes etc…
  • En een kleine handleiding

Mocht je niet genoeg of geen voedingskabels meer hebben omdat deze allemaal zijn aangesloten zoals je dvd-speler, brander etc… dan kan je de bijgeleverde splitter gebruiken. Deze sluit je eenvoudig aan op een voedingskabel en je hebt plots een extra aansluiting :). Voor het bevestigen van de Sunbeam Rheobus fan Controller heb je een vrij 5,25 drive bay nodig. Om vervolgens de fan controller vast te schroefen met de meegeleverde schroefjes, zodat alles mooi op zijn plek blijft. Wat betreft de handleiding, deze is erg uitgebreid! Er staat een boel informatie op die je eigenlijk geen eens nodig hebt, maar wel eens erg handig kan zijn voor de echte Tweaker. Alles staat netjes beschreven en er staan duidelijke foto’s/plaatjes bij zodat iedereen (ja, zelfs je moeder!) het in de pc kan plaatsen en aansluiten.


De Sunbeam Rheobus Fan Controller is geheel van aluminium gemaakt en bevat bij elke controller (draaiknop) een blauwe LED (lampje). Zo kan je snel en overzichtelijk zien of er een van de fan controller misschien buiten werking is of dat een fan misschien niet goed is aangesloten op de controller. In het midden loopt de knop eventjes stroef zodat je weet dat je op de helft van het vermogen van de controller van de desbetreffende fan zit. Het lijkt net alsof de draaiknop eventjes in een soort gleufje valt. Het leuke en handige is dat de blauwe LED die bij elke controller zit tevens aangeeft hoe snel de fan(s) draaien. Zo zal de LED heel zwak branden als je de controller (draaiknop) bijna uit zet. Als je de controller vol open zet dan zal de LED erg fel en helder oplichten. Het leuke is ook dat als de fan(s) op lage toeren draaien (+/- 7 Volts) dat dan de blauwe LED in rood veranderd! Zo kan je snel zien of alles wel draaid zoals jij het gewild had.

Als laatste wil ik eventjes kwijt dat we de Sunbeam Rheobus Fan Controller ook op andere apparatuur hebben aangesloten dan enkel maar fans. Zo hebben we de fan controller ook op onze CCFL aangesloten (TL balk). Dit werkte ook erg goed het licht konden we mooi dimmen en zodra we aan de draaiknop zaten en deze hoger zetten dan ging de CCFL ook feller schijnen. Ik wil je wel waarschuwen dat je dit niet bij apparatuur doet dat hier niet tegen kan! Ook de koeler van je 3d-kaart en van je CPU zou ik niet aanraden, zeker als je er niet bekent mee bent!

Table of contents