3min

Tags in dit artikel

,

De geschiedenis van FireFox en het Mozilla-project

FireFox is een browser die gemaakt en onderhouden wordt door de Mozilla Foundation.

Mozilla (mozilla.org) ontstond begin 1998 en werd destijds als een informele groep opgericht en gefinancieerd door de Netscape Communications Corporation (NCC). Later dat jaar werd de NCC overgenomen door de Amerikaanse provider America Online (AOL).
De groep werd opgericht om de ontwikkeling van een nieuwe open-source browser genaamd Mozilla te gaan coördineren.
Alhoewel de groep dus onderdeel uitmaakte van de NCC kon de groep onafhankelijk opereren.

In 2003 stopte AOL echter met Netscape. Het voortbestaan van de Mozilla groep kwam daardoor ook in gevaar. Besloten werd om de groep officieel te gaan registreren als non-profit organisatie. Daarmee was de geboorte van de Mozilla Foundation een feit.
AOL hielp de Foundation wel met de benodigde hardware en het overdragen van de intellectuele eigendommen. Daarnaast beloofde de provider dat het over de eerste twee jaar twee miljoen dollar zou doneren aan de Mozilla Foundation.

Momenteel zijn de taken van de Mozilla Foundation het maken van het beleid betreffende de ontwikkeling, het beheren van de merknamen en andere intelectuele eigendommen.
De Mozilla Foundation is verder eigenaar van de Mozilla Corporation , waarbij alle ontwikkelaars van de FireFox browser en de Thunderbird e-mail client in dienst zijn.

De Mozilla Foundation stelde zichzelf bij de oprichting twee doelen, namelijk:
  • Ervoor zorgen dat de Netscape browser gratis verkrijgbaar zou worden
  • De broncode van de browser open-source maken, wat wil zeggen dat de programmacode voor iedereen in te zien en aan te passen is.

Deze doelstellingen waren echter twee maanden later al behaald. Het nieuwe en tevens huidige doel van de organisatie is nu om de innovatie van de browser te waarborgen en tevens alle wijzigingen en aanvullingen voor de browser die door externe partijen worden ontwikkeld te inventariseren en te centraliseren.

Uit de oorspronkelijke Mozilla Application Suite broncode ontwikkelde de Foundation een nieuwe browser die klein en snel moest worden. Deze browser heette in de ontwikkelfase in eerste instantie ‘Phoenix’. Later kreeg het de naam Mozilla Firebird, waarna de 1.0 versie op 9 november 2004 onder de naam Mozilla FireFox op de markt kwam.


De browser, waaraan behalve de Mozilla Foundation meer dan 100 vrijwilligers gewerkt hadden, werd binnen 100 dagen meer dan 25 miljoen keer gedownload. Een kleine 10 maanden later was dat aantal opgelopen tot 90 miljoen.
Momenteel is FireFox de meeste gebruikte gratis en open-source browser en is als hoofdproduct in de plaats gekomen van de Mozilla Application Suite.

Behalve de ontwikkelingen van de browser en de Foundation veranderde in die tijd ook regelmatig de website van de foundation. Hieronder zijn een aantal screenshots te zien van de site door de jaren heen:

1999


2000


2003


2005


Andere software


Nu heeft Mozilla ook andere software, zoals Thunderbird en Sunbird.