3min

Heeft Mozilla nog wel een toekomst? En wat te denken van de Firefox-browser, ooit een verademing en een veel betere browser dan de toenmalige gevestigde orde, Internet Explorer 6.0, maar tegenwoordig is er nog meer een fractie van over. Mozilla is een kat in het nauw aan het worden die rare sprongen maakt, Firefox OS wordt grotendeels gestaakt, opnieuw neemt het bedrijf afstand van e-mailclient Thunderbird en ondertussen blijft Firefox’s marktaandeel dalen. Zijn Mozilla en Firefox niet gewoon ten dode opgeschreven?

Voor de duidelijkheid, ik heb respect voor Mozilla en voor Firefox als product, ze wisten op het juiste moment het hele internet een boost te geven. In die tijd zaten we allemaal vast aan Internet Explorer 6.0 (IE6) en dat was geen lolletje. IE6 gaat ongetwijfeld de boeken in als de slechte browser ooit gemaakt en het zou mij verbazen als iemand dat nog ooit gaat overtreffen.

Mozilla wist met Firefox dus op het juiste moment in te stappen en dat zorgde voor een flink marktaandeel. Microsoft kreeg een koekje van eigen deeg en zag het marktaandeel rap instorten. Mozilla had en heeft met Firefox echt fans, er is op een gegeven moment geld ingezameld voor een paginagrote advertentie in de Telegraaf om Firefox te promoten, uiteindelijk werd die niet in de Telegraaf maar in gratis krant de Spits op de voorpagina afgedrukt. Daarna kwam Google met Chrome en die pakte het nog beter en groter aan dan Mozilla, ook dat hebben we geweten, op dit moment is Google met Chrome de absolute marktleider en is er ook weinig bedreiging voor die positie.

Microsoft heeft zich in de jaren daarna met Internet Explorer herpakt, inmiddels heeft Microsoft het einde van Internet Explorer ingeluid en is het opnieuw begonnen met een nieuwe browser genaamd Microsoft Edge. Qua technologie valt daar niets op af te dwingen, zelfs Microsoft respecteert nu de webstandaarden.

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de positie van Mozilla’s Firefox onder druk is komen te staan. De browser moet opboksen tegen Apple’s Safari, Google’s Chrome en sinds kort ook Microsoft Edge. Het is een strijd die Mozilla gewoon gaat verliezen, want de toekomst is toch vooral mobiel en daar speelt Mozilla eigenlijk geen enkele rol. Met een wereldwijd marktaandeel van minder dan 1 procent speel je gewoon geen rol van betekenis.

Als we gaan kijken naar de pc-markt dan zien we dat Firefox het afgelopen jaar wereldwijd is gezakt van 18,46 procent naar 16,05 procent. In Europa waar Firefox misschien wel de meeste aanhangers heeft is de daling nog groter, van 25,68 procent naar 22,36 procent en in Nederland van 16,92 naar 15,38 procent.

Wat we ook niet moeten vergeten is dat de Europese Commissie een grote rol heeft gespeeld in het browser-marktaandeel. Microsoft was de afgelopen tien jaar verplicht het browserkeuzescherm te voeren, waarbij mensen bij een nieuwe Windows-installatie zelf mochten kiezen welke browsers ze wilden installeren. Veel betere reclame kon je niet hebben als alternatieve browser, de eis van dat keuzescherm is inmiddels verdwenen en in Windows 10 krijgt iedereen standaard de Edge-browser voorgeschoteld.

Iedereen die upgrade naar Windows 10 zal dus zelf opnieuw moeten kiezen voor Mozilla Firefox daar is geen incentive meer voor. Windows 10 heeft nu wereldwijd pas een bescheiden marktaandeel van zo’n 10 procent, dat gaat in 2016 ongetwijfeld veranderen en minimaal verdubbelen als het niet verdriedubbeld. In Nederland zijn we inmiddels al de 20 procent marktaandeel gepasseerd voor Windows 10. Al die Windows 10-upgrades gaat Firefox ook ongetwijfeld veel gebruikers kosten.

Firefox lijkt daarmee ten dode opgeschreven. Verder kunnen we wel concluderen dat er zonder Firefox geen Mozilla meer is aangezien alle inkomsten van het bedrijf worden behaald via de zoekopdrachten vanuit de Firefox-browser.