3min

Introductie

Alcatel is duidelijk een van de prijsvechters als het aankomt op goedkope smartphones. We hebben inmiddels twee modellen van Alcatel aan een review onderworpen, de Alcatel One Touch Pop C5 (review) en Pop C7 (review). Het lijkt mij verstandiger aan de Pop C5 geen woorden meer vuil te maken, daarmee sloeg Alcatel gewoon de plank mis. De Pop C7 had daarentegen een prima prijs-kwaliteitverhouding, maar liet het grafisch een klein beetje liggen. Op zich niet erg, want niet iedereen gebruikt zijn smartphone om intensief mee te gamen. Nu heeft Alcatel ons de Pop C9 toegestuurd, een smartphone met een scherm van 5,5 inch, wat dit in onze optiek een phablet maakt.

De Pop C9 heeft een adviesprijs van 169 euro maar gaat op dit moment over de toonbank voor 174 tot 179 euro, waarschijnlijk heeft dit te maken met beperkte beschikbaarheid en gaat de prijs op korte termijn nog dalen. Wel kunnen we vaststellen dat Alcatel hiermee de goedkoopste phablet in handen heeft, er is geen toestel te vinden met een scherm van 5,5 inch of groter dat goedkoper is dan de Pop C9. Daarmee pakt Alcatel in elk geval een goede positie omdat er wel degelijk vraag is naar grote smartphones.


Als we verder kijken naar de Pop C9 vallen meteen een paar dingen op. Zo is het ontwerp identiek aan de Pop C7, waar we redelijk tevreden over waren. Als we vervolgens de specificaties met elkaar vergelijken zien we ook hier weinig verschillen. Grootste verschil is uiteraard de schermgrootte en -resolutie, maar ook de camera’s zijn anders. Waar de Pop C7 was voorzien van een 5 megapixel-camera aan de achterzijde en een VGA-camera aan de voorzijde, beschikt de Pop C9 over 8 megapixel aan de achterzijde en 2 megapixel aan de voorzijde.

De chipset in de telefoon is identiek, Alcatel heeft opnieuw gekozen voor de Mediatek MT6582M. Daarvan weten we al dat de systeemprestaties op zich prima zijn voor een smartphone in deze prijsklasse, maar dat de grafische prestaties wel teleurstellen. Daar komt nog bij dat de Pop C9 een hogere resolutie heeft dan de Pop C7 wat doorgaans zal resulteren in nog slechtere grafische prestaties. Voor iemand die op zoek is naar een phablet waar je ook op kan gamen valt deze smartphone dus af, maar voor alle andere doeleinde is de phablet nog in de race.

Als we kijken naar concurrerende toestellen dan komen we uit op een aardig rijtje, we zijn ervan uitgegaan dat mensen die een Pop C9 overwegen, ook echt een wat grotere smartphone willen, anders kan je net zo goed de Pop C7 kopen: die is wat kleiner maar ook goedkoper.
Model Prijs
Alcatel One Touch Pop C7 (review) 125 euro
Acer Liquid E3 (review) 165 euro
Motorola Moto G (review) 170 euro
Alcatel One Touch Pop C9 175 euro
Acer Liquid S1 (review) 185 euro
Huawei Ascend G6 (review) 190 euro
Nokia Lumia 1320 (review) 260 euro

Qua formaat zijn er maar weinig toestellen die echt kunnen tippen aan de Pop C9. Alleen Acer komt in de buurt met de Liquid S1, die bij de introductie echter 100 euro duurder was maar nu al flink in prijs is gezakt. Ook de Lumia 1320 valt in de categorie phablet maar is een flink stuk duurder. De overige toestellen in de lijst concurreren weliswaar op prijs maar hebben een scherm van 4,5 of 4,7 inch wat toch echt weer wat kleiner is dan de 5,5 inch van de Pop C9. Al met al heeft Alcatel met deze phablet een goed prijspunt te pakken.