3min

Review

In april van dit jaar verscheen de Sony Xperia Z2, het huidige vlaggenschip van het Japanse bedrijf. Afgelopen week heeft het bedrijf echter een nieuw vlaggenschip aangekondigd, de Xperia Z3. Dat toestel moet ergens in oktober beschikbaar komen in de Belgische en Nederlandse winkels.

Aangezien het tijdsbestek tussen de twee toestellen slechts vijf maanden is, kunnen we niet gigantisch veel innovaties verwachten van Sony. Ik heb even kunnen spelen met het toestel en wat ervaringen op kunnen doen, ik denk dat Sony net voldoende innovaties in de Xperia Z3 heeft gestoken om echt een verschil te maken. Wel blijft het gewoon zuur als je net een Xperia Z2 hebt gekocht, dat Sony in zo’n snel tempo alweer een nieuw model presenteert.

De grootste veranderingen tussen de Xperia Z2 en Z3 zijn duidelijk niet aan de binnenkant te vinden, maar extern. Het ontwerp is namelijk op flink wat punten aangepast. Hoewel het scherm nog steeds 5,2 inch meet, zijn de bezels (rand rond het scherm) een stuk dunner geworden. Ook zijn de harde zijkanten vervangen door afgeronde zijkanten waardoor het toestel veel lekkerder in de hand ligt. Nog steeds is de behuizing grotendeels gemaakt van metaal en glas, waardoor het toestel nog steeds over een goede bouwkwaliteit beschikt. Sony heeft er wel voor gekozen om de hoekjes van het toestel van kunststof te maken, reden hiervoor is dat ze nogal snel butsen vertonen als ze gemaakt zijn van metaal. Met deze kunstof hoekjes moet het toestel beter beschermd zijn.


Een andere belangrijke verandering is de accuduur, Sony stelt namelijk dat het toestel op een volledig opgeladen accu twee dagen meegaat. Gebruikers hoeven niet langer elke dag hun toestel op te laden, ze kunnen nu een nachtje overslaan. Helaas hebben we dit op de beursvloer natuurlijk niet uitgebreid kunnen testen, maar Sony is er zeker van. Sony zou hiermee de eerste fabrikant zijn die een vlaggenschip op de markt brengt met een dergelijk lange accuduur. Het is een goede stap voorwaarts en een die veel gebruikers waarschijnlijk gaan waarderen.


De Xperia Z3 is net als zijn voorgangers ook weer stof- en waterdicht, de certificatie is zelfs nog wat opgeschroefd naar IP68, waardoor het toestel nog beter beschermd is. Sony houdt voor de garantie echter vast aan een half uur op maximaal 1,5 meter onder water. Dat is echter bij lange na niet het limiet van het toestel, het kan veel dieper en veel langer onder water worden gebruikt.

Aan de binnenkant heeft Sony niet zo gek veel aangepast. Het scherm van 5,2 inch beschikt nog steeds over een Full HD-resolutie en het toestel wordt aangedreven door een Snapdragon 801-chip, wel heeft Sony de kloksnelheid verhoogd naar 2,5 GHz. Het werkgeheugen bedraagt nog steeds 2GB en de opslagcapaciteit 16GB. Ook zijn de camera’s identiek aan die van de Xperia Z2. Sony heeft intern dus eigenlijk niet zoveel veranderd, dat zal voor sommige mensen wellicht een teleurstelling zijn.

Aangezien Sony er steeds voor kiest om twee keer per jaar een nieuw vlaggenschip uit te brengen, kunnen we niet verwachten dat de stappen voorwaarts net zo groot zijn als bij de concurrentie, die dat immers maar eens per jaar doet. Ik denk dat Sony met de Xperia Z3 net voldoende vernieuwing brengt, maar het is misschien wel aan de magere kant.


Tot slot wil ik nog aandacht besteden aan een nieuwe functie op de Xperia Z3 en dat is de nieuwe PlayStation gaming-app. Sony heeft namelijk de mogelijkheid toegevoegd om een PlayStation 4-game verder te spelen op je smartphone. Je PlayStation 4 zal dan het beeld naar je smartphone streamen, zodat je daarop verder kan spelen. Handig als iemand in huis iets anders wil kijken op de televisie.

De Sony Xperia Z3 komt in oktober beschikbaar in België en Nederland, voor een nog onbekende prijs. Sony heeft helaas afscheid genomen van de kleur paars. De kleuren waarin de Xperia Z3 beschikbaar komt zijn: brons, groen wit en zwart.

Table of contents