3min

Review: Klein maar fijn?

Sony had het er maar druk mee op de IFA, het bedrijf kondigde het ene na het andere product aan. Naast het nieuwe vlaggenschip presenteerde het bedrijf ook een kleiner broertje van dit toestel, namelijk de Sony Xperia Z3 Compact. In dit artikel mijn eerste ervaringen met dit toestel.

Sony kiest ervoor om net als veel andere fabrikanten een kleinere versie te maken van de meest high-end smartphone. Het Japanse bedrijf gebruikt hiervoor niet de naam mini maar Compact. De voornaamste reden hiervoor is dat Sony zich duidelijk wil onderscheiden. En terecht, het bedrijf heeft namelijk een afwijkende strategie met het kleinere toestel.

De meeste fabrikanten die met een mini op de markt komen, kiezen niet alleen voor een kleiner scherm, maar verlagen ook de specificaties aan de binnenkant van het toestel, waardoor een mini niet alleen veel trager is door een minder krachtige processor en minder geheugen, maar ook nog eens minder opslagcapaciteit heeft.

Sony kiest met de Xperia Z3 Compact voor een andere strategie, het kiest wel voor een kleiner scherm dan bij het vlaggenschip, maar de hardware aan de binnenkant van het toestel blijft gelijk. Waardoor Sony de keuze biedt voor een kleiner toestel, maar wel met dezelfde high-end prestaties.

De Sony Xperia Z3 Compact beschikt over een scherm van 4,6 inch met een resolutie van 1280 x 720 pixels. De schermresolutie is de enige specificatie die wel omlaag is gegaan. Dat wil overigens niet zeggen dat het scherm van de Xperia Z3 Compact veel slechter is. Het doet kwalitatief niet onder voor zijn grote broer, wel is het aantal pixels per inch een stukje minder, maar met 320 pixels per inch is er weinig reden tot klagen.


Aan de binnenkant is nog steeds een Snapdragon 801-chip te vinden, met een kloksnelheid van 2,5 GHz, alsook 2GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslagcapaciteit. Ook beschikt het toestel over twee camera’s, de camera aan de achterzijde beschikt over 20,7 megapixels en de camera aan de voorzijde over 2,2 megapixels. Beide camera’s zijn van eigen makelij en beschikken over de nieuwste sensors van Sony. De camera aan de achterzijde is ook in staat om video-opnames te maken in 4K-resolutie.

Eigenlijk ontbreekt er niks aan dit toestel, zo beschikt het toestel over 4G, Bluetooth 4.0, NFC, stereo speakers. De Sony Xperia Z3 Compact is op papier net zo’n high-end smartphone als het nieuwe vlaggenschip van Sony.


De behuizing van de Xperia Z3 Compact is gemaakt van een combinatie van metaal en glas. De zijkanten zijn van metaal en de hoekjes zijn voorzien van kunststof om deuken en butsen te voorkomen. De achterkant en voorkant van het toestel zijn gemaakt van glas. Sony heeft ervoor gekozen om de randen van het toestel af te ronden, dit is een nieuw ontwerp dat op zowel de Xperia Z3, Xperia Z3 Compact als de Xperia Z3 Tablet Compact is toegepast. Het nieuwe ontwerp zorgt er onder meer voor dat het toestel veel lekker in de hand ligt, de vorige generaties hadden allemaal rechte randen en die lagen toch wat minder lekker in de hand.

Sony heeft het toestel voorzien van de laatste versie van Android, 4.4 KitKat. De Xperia Z3 Compact verschijnt in oktober op de Nederlandse en Belgische markt. Het toestel komt beschikbaar in de kleuren groen, oranje, wit en zwart en heeft een adviesprijs van 549 euro.

Table of contents