2min

Tags in dit artikel

, , ,

Introductie

Het voelt aan alsof het pas een paar weken geleden is dat ik mijn review over de Sony Xperia Z2 schreef, maar nu ligt de opvolger, de Xperia Z3, alweer voor mijn neus. Sony houdt er een moordend tempo op na en komt inmiddels al jarenlang elk halfjaar met een nieuw topmodel voor de smartphonelijn op de proppen. De Xperia Z3 is de volgende in de reeks.

In mijn review van de Xperia Z2 schreef ik al dat een fabrikant in zo’n tempo weinig ruimte heeft om nog echt te innoveren en dat zien we ook aan de Xperia Z3. Op papier is deze smartphone qua interne componenten zo goed als identiek aan zijn voorganger. We zien vrijwel dezelfde chipset, hetzelfde scherm en dezelfde camera. Wat wel grondig is aangepast, is het uiterlijk. De Xperia Z3 heeft een flinke facelift gehad en is zodoende in alle opzichten een stukje compacter geworden. Voor degenen die dit minieme verschil overigens niet voldoende vinden is er ditmaal ook een Xperia Z3 Compact, met veelal dezelfde tophardware, maar een aanzienlijk kleiner scherm. Hierover zal binnenkort eveneens een recensie verschijnen.


Sony’s maniakale strategie brengt overigens wel wat voordelen met zich mee. De ontwikkeling in deze markt staat absoluut niet stil en daardoor zijn de nieuwste vlaggenschepen van bedrijven als Apple, HTC en Samsung na een jaar al oud nieuws, terwijl Sony’s topmodel door deze out of sync-strategie altijd vrijwel het beste van het beste biedt. Na introductie van het nieuwe model kunnen mensen die niet de volle mep willen betalen bovendien opteren voor de topper van een halfjaar geleden, waarbij dan flink in de prijs is gesneden. Het maakt het high-end gedeelte van Sony’s assortiment in mijn ogen veel interessanter dan dat van andere fabrikanten.

In onderstaande tabel vind je de concurrentie voor de Sony Xperia Z3. Ik heb me beperkt tot de topmodellen van de verschillende fabrikanten, plus de Xperia Z2. Qua schermgrootte zit hier redelijk veel variatie in.

Model Prijs (afgerond)
Huawei Ascend P7 (review) 330 euro
Nokia Lumia 930 (review) 445 euro
Sony Xperia Z2 (review) 485 euro
Samsung Galaxy S5 (review) 500 euro
HTC One (M8) (review) 570 euro
Sony Xperia Z3 650 euro
Apple iPhone 6 (review) 700 euro

De Sony Xperia Z3 is verkrijgbaar in de kleuren koper, zilvergroen, wit en zwart, Sony heeft de smartphone een adviesprijs van 649 euro gegeven. Momenteel houden winkeliers daar nog duidelijk aan vast, maar doorgaans is het een kwestie van tijd voordat er wat tientjes van de prijs af worden geschaafd. Zo vinden we de Xperia Z2 na een halfjaar met een prijs van ongeveer 485 euro terug, terwijl de introductieprijs destijds evengoed 649 euro bedroeg.