2min

Tags in dit artikel

, ,

Hardware: nieuwe microarchitectuur

Elke nieuwe generatie Asus Zenbooks wordt traditioneel voorzien van de allerlaatste hardware en technologie. Daarom is de Zenbook UX305FA gebaseerd op de nieuwe 14nm Intel Broadwell microarchitectuur die volledig in lijn met Intel’s befaamde Tick-Tock model is vervaardigd.


De Asus Zenbook UX305FA heeft een Intel Core M-5Y10 (dual-core) soc onder de motorkap die werkt op een standaard frequentie van 0,8MHz per rekenkern. Als het nodig is, kan elke kern voor korte duur tot maximaal 2,0GHz gaan, maar dat gaat wel ten koste van de accuduur en zorgt bovendien voor extra warmteontwikkeling. Verder zit er 4GB RAM in de Zenbook UX305FA, een absoluut minimum voor Windows 8.1 om een beetje lekker te draaien. Daarnaast maakt de UX305FA gebruik van Intel’s HD 5300 videochip die bekend staat om zijn lage energiegebruik, maar helaas ook zijn relatief slechte prestaties.


Het specifieke model dat ik voor deze review heb gebruikt, was voorzien van een 128GB SSD die je eventueel later in de toekomst zelf nog kan vervangen door een groter model. Asus schijnt ook UX305FA versies met 256GB of zelfs 512GB SSD’s te leveren. Het is onbekend of dat ook in Nederland het geval is. Het interne geheugen zit overigens vast gesoldeerd op het moederbord, uiteraard om kosten te besparen. Dit houd in dat je op een later moment, als je merkt dat de UX305FA meer RAM nodig heeft, tegen een probleem aan loopt. Je kan er zelf namelijk geen intern geheugen meer bijprikken. Als je het kan betalen, is er een 8GB versie van de UX305FA beschikbaar die hem wat meer toekomstbestendig maakt. Asus schijnt ook een versie te leveren met een iets snellere Intel Core M-5Y71 processor die op 1,2GHz draait en kortstondig naar zelfs 2,9GHz geklokt kan worden wanneer dat nodig is.