3min

Scherm, geluid & camera

Scherm


Het scherm van de Huawei P8 is met zijn 5,2 inch van een prima formaat, Huawei heeft gekozen voor een Full HD-schermresolutie en doet niet mee aan de pixelrace van andere fabrikanten. Dit betekent dat Huawei mogelijk een betere accuduur kan bieden, maar mogelijk niet over de laatste schermtechnologieën kan beschikken. Als we dit scherm kritisch bekijken valt ons op dat de maximale helderheid niet zo hoog is als bij veel andere toestellen, dit kan in direct zonlicht soms vervelend zijn.


De kleuren zijn over het algemeen erg goed bij dit scherm, al ben ik van mening dat de kleur wit niet zo helder is. Hier lijkt toch een soort lichte waas overheen te liggen waardoor het scherm meer lichtgrijs is dan helder wit.

Alles bij elkaar is het voor de gemiddelde gebruiker een uitstekend scherm en valt er weinig te klagen, maar de kleuren zijn niet helemaal perfect en in direct zonlicht laat het scherm wel wat te wensen over, dit is iets waar de meeste gebruikers geen hinder van zullen ondervinden.


Geluid


Het geluid van Huawei P8-speaker is voor een smartphone redelijk tot prima, wat ik persoonlijk jammer vind is dat Huawei er niet meer uitgehaald heeft want dat was wel mogelijk. Het bedrijf heeft aan de onderkant links en rechts van de micro USB-aansluiting een speaker grill geplaatst, in mijn optiek de ideale locatie, om vervolgens alleen achter de linker grill een speaker te plaatsen. Als er rechts ook een speaker was geplaatst had het stereo-geluid kunnen toepassen en was het geluid waarschijnlijk een stuk beter geweest. Het geluid zelf klinkt een beetje dof in de hoge tonen, de lage tonen lijken daardoor weliswaar iets beter aanwezig. Al met al is het redelijk, maar de potentie lag zoveel hoger.


Camera


Bij elke fabrikant krijgen we de afgelopen jaren hetzelfde verhaaltje, de camera is opnieuw veel beter dan vorig jaar en de foto’s zijn beter dan die van de concurrentie. Een bekend verhaal dat weinig indruk meer maakt. Toch had Huawei dit jaar een verhaal dat afwijkt, het gebruikt namelijk een zogenaamde RGBW-sensor in deze camera. Het gaat om uiteindelijk om een nieuwe sensor van Sony, de IMX278, deze sensor beschikt niet alleen over rode, groene en blauwe pixels (RGB) maar ook over een witte pixel (RGBW). Doordat deze vierde pixel meer licht kan opvangen kunnen details in een donkere omgeving beter worden vastgelegd waardoor de foto’s in het donker een stuk beter worden.


Na de camera aan flink wat testfoto’s te hebben onderworpen, durf ik wel te stellen dat de foto’s bij normaal licht prima zijn en dat gebruikers niets te klagen hebben. Bij foto’s in het donker presteert de Huawei-camera inderdaad een stukje beter, waardoor je in het donker ook net even wat betere foto’s kan maken. De camera heeft het meeste moeite met bewegende objecten. Ik heb de nodige testfoto’s toegevoegd zodat je zelf een oordeel kan vormen.


Tot slot heb ik ook een video toegevoegd, zodat de kwaliteit van de opnames bekeken kan worden. Huawei laat video’s opnemen in Full HD met 30 frames per seconde. Huawei kent nog geen Ultra HD-stand of de mogelijkheid om slow-motion video’s op te nemen. Persoonlijk vind ik voornamelijk de kwaliteit van de video erg tegenvallen, de autofocus is erg actief maar zorgt er ook voor dat de kleuren steeds veranderen. Nu was het niet de mooiste dag van het jaar qua weer, maar betere videokwaliteit was geen overbodige luxe geweest.