3min Devices

Review: Apple iPad Pro – De ultieme laptopvervanger?

Uiterlijk

Laat ik er maar niet omheen draaien: de iPad Pro is een bakbeest. Hoewel de tablet nog redelijk dun is, kan je hem voor een tablet zeker niet licht of compact noemen. De tablet weegt meer dan 700 gram en het oppervlak is groter dan een A4-vel. Het scherm is 78 procent groter dan dat van de iPad Air-reeks.

Review: Apple iPad Pro – De ultieme laptopvervanger?
Met een scherm van krap 13 inch is het natuurlijk ook een vrij kansloze missie om nog een handzaam systeem te bouwen. Ga je het vergelijken met de MacBook Air met 13 inch-scherm, dan valt het op papier ook nog wel mee, want die weegt bijna tweemaal zoveel. Maar in de praktijk blijft de iPad Pro een grote en zware tablet.

Dat de iPad Pro een Apple-tablet is, druipt er natuurlijk van alle kanten vanaf. Het ontwerp van de iPad Pro is in grote lijnen hetzelfde als dat van de iPad Air-reeks, maar dan natuurlijk een slag groter. De bezels boven en onder het scherm zijn dikker dan die aan de zijdes, boven het scherm zit een FaceTime-camera en onderaan zit een Touch ID-knop.

Review: Apple iPad Pro – De ultieme laptopvervanger?
Op de achterzijde vind je zoals bij alle iPads linksboven de iSight-camera. Naast de camera zit een microfoon, maar een flitser voegt Apple niet toe. Midden op de achterzijde is het welbekende spiegelende Apple-logo geplaatst. Helemaal onderaan zijn nog enkele verplichte labels terug te vinden. Zoals het geval was bij elke andere iPad is de iPad Pro niet eenvoudig te openen.

De iPad Pro bevat in totaal vier speakers, twee op de bovenzijde en evenveel op de onderzijde. Hierdoor zou de iPad Pro een uitzonderlijk goed geluid moeten produceren, daarover verderop in dit artikel meer. Op de bovenzijde zit verder een aansluiting voor een koptelefoon en de aan/uitknop. Op de onderzijde zit Apple’s welbekende Lightning-aansluiting. Voor het eerst behaalt deze poort USB 3.0-snelheden.

Review: Apple iPad Pro – De ultieme laptopvervanger?
De linkerzijde van de iPad Pro bevat een nieuw type poort, welke de naam Smart Connector heeft gekregen. Vooralsnog is deze poort enkel bedoeld om Apple’s eigen Smart Keyboard op aan te sluiten, maar wie weet wat er in de toekomst voor mogelijkheden zullen komen. Om het Smart Keyboard (of een andere cover) op zijn plek te houden is aan de linkerzijde onderhuids een reeks magneten geplaatst.

Op de rechterzijde zit een tweede microfoon, vergezeld door twee knoppen waarmee het volume kan worden aangepast. Net als de iPad Air 2 en de iPad mini 4 moet de iPad Pro het zonder fysieke schuifknop voor het geluid danwel de schermrotatievergrendeling stellen, voor het uitvoeren van deze handelingen moet je het Control Center openen.

Apple levert de iPad Pro met een Lightning-kabel en een adapter met USB-ingang. De adapter heeft een uitvoer van 2,4 ampère, dat is een tikkeltje hoger dan we gewend zijn.