3min

Tags in dit artikel

, ,

Scherm, geluid & Apple Pencil

Scherm


De iPad Pro heeft onder de iOS-apparaten de hoogste schermresolutie ooit: 2732 bij 2048 pixels op een oppervlak van 12,9 inch. Qua pixeldichtheid is het scherm echter even goed als dat van de iPad Retina-reeks, met 264 pixels per inch. Om zo’n groot scherm overigens nog een beetje energiezuinig te houden is er een variabele verversingsfrequentie, waardoor het scherm niet constant 60 keer per seconde hoeft te verversen.

Het scherm is gelamineerd, waardoor de leesbaarheid bij tegenlicht groter wordt. Net als ik al eerder bij de iPad Air 2 concludeerde werkt dit prima. Zit je bijvoorbeeld in de buitenlucht of schijnt er een TL-balk in je beeld, dan blijft het scherm goed bruikbaar.


Geluid


Apple heeft de iPad Pro voorzien van maar liefst vier speakers, twee aan de bovenkant en twee aan de onderkant. De speakers worden ingesteld aan de hand van de schermrotatie. Het is voor het eerst dat een iPad aan meerdere zijdes speakers heeft, waardoor Apple een dergelijke technologie eerder nog niet nodig had. De speakers zijn direct in de metalen achterplaat geïntegreerd, waardoor het ‘back volume’ meer dan 60 procent beter is dan bij eerdere iPads, de algemene output is liefst driemaal zo goed. Alle vier de speakers worden gebruikt voor de productie van lage tonen, terwijl enkel de bovenste gebruikt worden voor hoge tonen.

Wat betreft de output lijkt Apple absoluut niet te liegen, met het volume vol open kan de iPad Pro echt indrukwekkend veel geluid produceren. Daarbij blijven zowel hoge als lage tonen ook goed in balans. Ik kan niet anders dan concluderen dat het beste geluid dat ik tot op heden uit een tablet gehoord heb uit de iPad Pro afkomstig is.


Apple Pencil


Voor creatieve gebruikers van de iPad Pro is er de optionele Apple Pencil, waarvoor je 109 euro moet ophoesten; een flink bedrag voor een digitale pen. De pen heeft een verwisselbare punt en een afneembaar kapje. Onder dit kapje schuilt een Lightning-aansluiting zoals je die ook op een Lightning-kabel ziet.

Dankzij deze aansluiting kan de Apple Pencil opgeladen worden, via de iPad. Apple beweert dat de Apple Pencil een half uur vooruit kan op een laadbeurt van slechts 15 seconden. De Apple Pencil wordt overigens geleverd met een adapter, waarmee je de pen ook via een gewoon stopcontact kan opladen. Op een volle accu moet je twaalf uur vooruit kunnen, waarschijnlijk is de accu van je iPad eerder aan het einde van zijn latijn. In een praktijktekst laadt de Pencil in een tijd van tien minuten al voor meer dan 50 procent op.

Het verbinden van de Apple Pencil met een iPad is een koud kunstje: je steekt de Pencil in de Lightning-poort van de iPad en er wordt gevraagd of je een verbinding wilt toestaan. Sta je dat toe, dan kan je aan de slag gaan. De Apple Pencil is natuurlijk vooral bedoeld voor creatieve doeleinden, maar je kan er ook gewoon andere apps mee aansturen, mocht je dat willen.

De Apple Pencil is voor het maken van illustraties te gebruiken in de Notities-app, terwijl je in de Mail-app ook snel annotaties gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld in een PDF. Dat zijn al leuke dingen, maar de Apple Pencil komt pas echt tot zijn recht in apps zoals Adobe Draw en Adobe Sketch. Het tekenen werkt vloeiend en er is doorgaans weinig vertraging op te merken. In het begin was ik ook nogal huiverig om tijdens het tekenen met mijn hand op het scherm te leunen, maar over het algemeen weet de iPad dit feilloos weg te filteren.


Met de Apple Pencil wordt illustreren en annoteren een leuk karwijtje, omdat het allemaal gewoon prima werkt. Ik vind het wel een misser dat de Apple Pencil nergens kan worden opgeborgen. Dit had niet zoals bijvoorbeeld bij de Samsung Galaxy Note-reeks per se in de iPad Pro zelf hoeven zijn, maar een simpel lusje aan het Smart Keyboard en andere hoezen voor de iPad Pro lijkt me toch niet teveel gevraagd. Natuurlijk stop je de Apple Pencil makkelijk weg in je tas, maar wat nou als je echt alleen de iPad Pro mee wilt nemen?