2min

Camera

De achtercamera van de originele Nexus 5 was niet zo’n beste. Het toestel had serieuze problemen met scherpstellen, een slechte witbalans, lange wachttijden en belabberde fotokwaliteit bij donkere situaties. Ondanks dat Google zijn best deed om deze problemen met software updates de wereld uit te helpen, bleef de camera alsnog middelmatig. Om dat fiasco te vermijden, heeft Google nu wat meer aandacht besteedt aan de achtercamera van de Nexus 5X.


Het toestel is namelijk voorzien van een 12,2 megapixel camera, inclusief dubbele LED-flitser, die foto’s kan maken met een resolutie van 4023 x 3024. Hiervoor wordt een 1/2.3-inch Sony IMX377 sensor gebruikt en een lens met een f/2.0 diafragma. Helaas ontbreekt bij de Nexus 5X optische beeldstabilisatie om te compenseren voor trillende handjes. In plaats daarvan wordt (minder effectieve) digitale beeldstabilisatie ingezet.


Door de ingebouwde laser-autofocus kan de Nexus 5X razendsnel de juiste scherpstelling bepalen. Heel soms had hij echter wat moeite met bewegende objecten, maar vergeleken met andere smartphones doet hij het nog steeds erg goed qua scherpstelling. De camera-app is vrij eenvoudig uitgevoerd. Verwacht geen mooie opties zoals burst-modus, veel presets of uitgebreide nabewerkingsopties. Er zit gelukkig wel een panorama, 360 graden en HDR optie in het toestel. Naast stilstaande plaatjes kan de Nexus 5X ook video’s maken, en wel tot 4K resolutie. Standaard staat de smartphone echter op 1080p ingesteld. In slow-motion mode kan de Nexus 5X in 120 beeldjes per seconden video vastleggen.


Ik heb de fotokwaliteit van de Nexus 5X vergeleken met die van de originele Nexus 5 en de Samsung Galaxy S6. Op alle apparaten is gekozen voor automatische instellingen. Zoals te verwachten, presteerde de oude Nexus 5 het om de slechtste kwaliteit neer te zetten. De 5X bleek daarentegen bijna opgewassen tegen de camera van de Galaxy S6. Zelfs in lastige, donkere situaties stond de 5X zijn mannetje.