Uiterlijk

Beide Lumia’s zijn voorzien van een plastic behuizing. Hiermee onderscheiden ze zich absoluut niet van goedkopere Microsoft smartphones of topmodellen van merken als Samsung of Apple. Het voordeel van de kunststof behuizing is echter wel dat het wat minder koud aanvoelt dan aluminium, weinig vette vingerafdrukken toont en ook niet lelijk versplintert bij een valpartij zoals bij glas. Ondanks deze praktisch pluspunten van plastic hebben de Lumia 950 en 950 XL niet die premium “look and feel” die je mag verwachten van een modern toptoestel en dat is zonder twijfel een gemiste kans aan de kant van Microsoft. Uiteindelijk is een metalen behuizing wel een stuk steviger. Eerdere Lumia’s, zoals de 800 en 920, hadden een veel verfijnder en geraffineerder ontwerp. Het gebruikte plastic is daarentegen wel voorzien van een ietwat ruwe afwerking waardoor de toestellen niet zo snel uit je hand zullen glippen. Microsoft heeft wel vastgehouden aan de fysieke cameraknop op de toestellen, het is daarmee nog de enige fabrikant die een dergelijke knop voert. Deze bevindt zich onderaan de rechterzijkant, daarboven zit ook nog de stand-by en de volumeknop. Verder is er bovenop nog een koptelefoonaansluiting te vinden en onderop een USB Type C-aansluiting om het toestel op te laden. In deze USB-poort kan de kabel ook ondersteboven worden ingestoken.
Aan de achterzijde is uiteraard een camera te vinden, Microsoft kiest voor maar liefst 20 megapixel. De camera steekt helaas wel iets uit de behuizing, maar toch is het bedrijf erin geslaagd het toestel stabiel te houden als het toestel op tafel ligt, dat komt niet vaak voor. De camera krijgt verder hulp van een triple led-flitser. Steeds meer high-end toestellen beschikken over een vingerafdrukscanner, die van Microsoft niet, het bedrijf uit Redmond kiest voor een irisscanner, waarover later meer.
 
Tot slot is er nog een ander pluspunt van het ontwerp en dat is dat de achterkant afneembaar is en je dus snel en eenvoudig van accu kan wisselen. Je kunt ook een micro SD-kaartje via deze verwijderbare achterkant installeren, handig om de opslagcapaciteit te verhogen of snel grote bestanden uit te wisselen. De 950 en 950 XL tonen verder veel overeenkomsten, zoals op het vlak van schermtechnologie, resolutie, intern geheugen, opslagcapaciteit en beide camera’s.