Introductie

Al sinds de komst van Windows Phone, eind 2010, hinkt Microsoft op mobiel gebied achter Apple en Google aan. iOS en Android zijn veruit de grootste platformen op de mobiele markt, andere concurrentie volgt op geruime afstand.

Zeker in het hogere segment kan Windows Phone al sinds de lancering weinig potten breken, terwijl juist daar de grotere winstmarges gehanteerd worden. In het lagere segment wist Nokia het relatief goed te doen, maar het mag duidelijk zijn dat je daar per verkocht toestel een stuk minder winst kan maken. Microsoft heeft Nokia inmiddels al weer een hele tijd terug overgenomen, om de productie van hard- en software in eigen hand te nemen. Sindsdien lijkt het Amerikaanse bedrijf voornamelijk de nadruk op het lagere segment te leggen, gezien de relatief grote successen uit de afgelopen jaren.


De Microsoft Lumia 640 LTE en Lumia 640 LTE XL zijn weer nieuwe toevoegingen aan het lage segment van Windows Phone. De toestellen hebben een adviesprijs van respectievelijk 179 en 249 euro. Voor dat geld krijg je onder andere een Snapdragon 400-chipset, 8GB opslagruimte die uitbreidbaar is met een microSD-kaartje en 1GB aan werkgeheugen.

Opmerkelijk genoeg zijn er qua hardware wat verschillen tussen de Lumia 640 en Lumia 640 XL. Natuurlijk verschilt de schermgrootte, de Lumia 640 heeft een scherm van 5 inch, het scherm van de Lumia 640 XL meet 5,7 inch. De schermresoluties zijn wel identiek. De camera’s hebben bij de Lumia 640 een resolutie van 8 en 1 megapixel, bij de Lumia 640 XL is dat 13 en 5 megapixel. Als laatste is ook de capaciteit van de accu verschillend: 2500 en 3000 mAh.

De Microsoft Lumia 640 is verkrijgbaar in de kleuren glanzend cyaanblauw, oranje, wit en matzwart. Bij de Lumia 640 XL is het cyaanblauw voorzien van een matte afwerking. Ten opzichte van de adviesprijzen zijn de Lumia 640 en Lumia 640 XL zelfs al iets goedkoper terug te vinden in de prijsvergelijker van Techzine. De Lumia 640 vind je op het moment van schrijven met een prijs rond de 170 euro, de Lumia 640 XL is te vinden met een vanafprijs rond 225 euro.

De Microsoft Lumia 640-modellen in deze recensie ondersteunen 4G, maar tegen een lagere prijs zijn er ook modellen zonder 4G te koop. Om klaar te zijn voor de toekomst raad ik je echter aan om de extra investering te doen en gewoon voor een 4G/LTE-model te gaan.